Рецепт дана: Слатка пита од сира

Сви воле да уживају у новом, никад пре пробаном залогају. Ипак, пре или касније, свако пожели да се бар на тренутак врати у бакину кухињу. Ево једног баш таквог рецепта, који мирише на детињство и безбрижно одрастање...
kolac
Фото: pixabay.com

Састојци:

За тесто:

- 200 г глатког пшеничног брашна,

- 100 г оштрог пшеничног брашна,

- 250 г путера,

- 100 г шећера,

- 1 прашак за пециво,

- 1 јаје,

- 2 кашике киселог млека,

- прстохват соли,

- мало рибане корице лимуна

За фил:

- 750 г ситног сира,

- 100 г шећера,

- 1 ванилин шећер,

- 2 кашике пшеничног гриза,

- 50 г сувог грожа (+ три капике рума)

- мало рибане корице лимуна

Припрема:

1. У чинији просејати брашно, додати со, шећер, прашак за пециво, на коцкице исецкан путер, рибану корицу од половине лимуна, једно јаје и киселу павлаку, па умесите глатко тесто.

2. На побрашњеној површини тесто поделити на два дела.

3. Први део разваљајте на величину плеха 25 Х 36 центиметара. Путером намазати плех, посути га брашном, па у њега ставити разваљано тесто и потом га избоцкати виљушком. На исти начин разваљати и други део теста.

4. Направити фил: у чинијици измешати сир, шећер, ванилин шећер, гриз, рибану корицу друге половине лимуна и суво грожђе које је претходно било потпољено у руму једно пола сата.

5. На разваљано тесто истрести фил од сира, па га поравнати кашиком.

6. Преко фила нанети други део разваљаног теста, па и њега избоцкати виљушком.

7. Ставити да се пече у рерну претходно загрејану на 200 степени и пећи неких пола сата. Извадити из рерне и пустити да се пита скроз охлади, потом је посути шећером у праху, исећи на коцке и послужити.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести