ТАМАНИЛА ИХ ЈЕ ЦЕЛА ЈУГА Овај класик и даље живи ОБЛАНДЕ КОЈЕ ЋЕ ВАС ВРАТИТИ У ДЕТИЊСТВО
Само они из бивше Југе памте ову старинску посластицу – толико добра да се просто топи у устима!
Пишингер торта или колач, једна је од оних посластица које су наше маме и баке често припремале. Ова једноставна комбинација састојака ствара право чоколадно задовољство, са свиленкастим филом који се савршено слаже између хрскавих обланди.
Ова посластица потиче из Беча, где је Оскар Пишингер, талентовани посластичар, креирао овај чувени колач. Пишингер је наследио посластичарницу од свог оца Леополда, основану још 1852. године, и управо у тој радионици настала је торта која нам и данас, 170 година касније, мами воду на уста.
Оригинални рецепт Пишингер торте остао је у власништву породице Пишингер, али ми вам доносимо једну стару верзију која сигурно може да се мери са оригиналом.
Састојци:
– 8 јаја – 300 гр црне чоколаде – 450 гр шећера – 250 гр путера – 1 паковање обланди
Глазура:
– 100 гр црне чоколаде – 3 кашике уља
Припрема:
Јаја и шећер сједините жицом, не миксером док благо не запене. Смесу ставите да се кува на пари, водећи рачуна да суд у коме су јаја вода не додирује.
Смесу кувајте на пари све време мешајући, док се кристали шећера не истопе, а јаја постану густа. То ћете најбоље видети уколико повучете варјачом по дну суда и дно можете да видите.
Потом додајте изломљену чоколаду и све мешајте док се чоколада не истопи.
Смесу оставите да се охлади у потпуности.
Путер добро умутите миксером, па додајте кашику по кашику охлађеног фила од чоколаде. Све добро сједините миксером.
Фил поделите на четири једнака дела, па филујте обланде. Нафиловане притисните нечим тешким, како би се боље залепиле.
После најмање два сата хлађења, нанесите глазуру.
Чоколаду отопите са уљем на тихој ватри или пари, па прелијте пишингер обланде. Оставите да се чоколада стегне, па сеците на парчиће жељене величине и послужите.