УЗНЕМИРУЈУЋА ИСТИНА О ПИЛЕЋЕМ МЕСУ Ако бринете о свом здрављу, пажљиво прочитајте овај текст
Знате ли шта једете? Јефтина пилетина једна је од „најпрљавијих“ врсти меса. Веома је важно шта пиле једе
Чиме се заправо хране пилићи на фармама за прераду пилећег меса, како би постигле брзи раст у року од 5 до 7 недеља?
Пилећа прса се сматрају једном од главних компоненти здраве исхране и добрим извором протеина. У исто време, има прилично ниску цену и лако се припрема. Међутим, јефтина пилетина једна је од „најпрљавијих“ врсти живинског меса.
Ако бринете о свом здрављу, пажљиво прочитајте овај текст како бисте сазнали могуће ризике од честих конзумација индустријске пилетине.
Истина о пилетини
Да би смањили трошкове пилећег филеа, произвођачи морају да смање трошкове исхране пилића и убрзају њихов раст. Као резултат тога, користи се јефтина храна и агресивни препарати за брзо дебљање.
У просеку, животни циклус пилића на фармама за прераду живинског меса, је од пет до седам недеља, након чега се они убијају и шаљу на прераду (док сељаци пилиће гаје до неколико година пре клања).
Хемијско излагање почиње пре појаве пилета. Ово су различита дезинфекциона средства којима се излаже јаје. Затим се оно превози у расплодну радионицу, где се излаже на милост и немилост од конвенционалних дезинфекцијских средстава па до моћних антибиотика и вакцина.
Која је главна опасност?
Вакцинација пилића се по правилу врши групним поступком уз помоћ аеросола или се пију препарати са водом. Теоретски, све вакцине имају одговарајуће безбедносне сертификате за птице и људе.Али опасност лежи у неправилној употреби вакцина, неквалитетној групи лекова и неприпремљености пилића на имунизацију. Штета за људе може се састојати у неквалитетном месу зараженом болестима услед вакцинације и неправилне употребе.
Болест једног пилета може довести до смрти целокупног узгоја, зато се антибиотици дају у размацима али током целог живота пилета. Штета која се притом наноси је разнолика…
Прво: конзумирање такве пилетине може пореметити рад јетре, бубрега и пробавног тракта код људи.
Друго: алергични људи могу доживети разне акутне реакције. Али је можда најопаснија та редовна микродоза антибиотика. Ово доводи до појаве бактерија отпорних на антибиотике.
Другим речима, ако особа, на пример, добије упалу плућа, онда антибиотици којима се пилетина хранила (а коју смо ми јели) неће утицати на патогене. Што значи да ћемо постати имуни на антибиотике јер стално примамо ту одређену дозу кроз месо које једемо.
Такође је веома важно шта пиле једе. Поред посебно уведених адитива, у храни за пилиће могу да се нађу и пестициди, али и естроген, женски хормон који повећава телесну тежину код пилића.
Код жена, вишак овог хормона може изазвати поремећај месечног циклуса, а код мушкараца неплодност.
Поред тога, редовна конзумација меса са хормонима може довести до смањене производње сопствених хормона, кожних проблема, алергијских реакција и смањеног имунитета. Деца која пате од сексуалног развоја посебно су погођена хормонским суплементима и репродуктивна функција тела се потом зауставља.
Закључак:
Пилићи који се производе на фармама за прераду меса, пуна су хормона и осталих твари која убрзавају њихов раст. Кланице дају свој допринос, где се лешеви пилића третирају дезинфекционим средствима.
Али истражити сваки комад меса није могућ. Стога, главни критеријум за потрошаче остаје изглед и укус пилећег меса. Ако можете, пилиће купујте код сељака који их хране природнијом храном.
Крстарица