Највећа приватна кућа у Мумбају, вреди милијарду долара

МУМБАЈ: Највећа приватна кућа на свету изградена је 2010. године и налази се у Мумбају у Индији.
mumbaj1, pixabay
Фото: Mumbaj, foto: Pixabay, ilustracija

Кућа названа Антилија изграђена је 2010. године и носи титулу највеће на свету. То је у суштини солитер с 27 спратова, чија површина износи 37.161 квадратних метара, пренси Б92.

Кућу користи четворочлана породица, а за свакодневно одржавање је потребно особље од 600 људи.

Антилија није само највећи дом на свету, него је и најскупље имање на свету. Њена вредност се процењује на више од милијарду долара, пише портал Кликс.ба.

Дизајнирала ју је компанија "Перкинс енд Вил" из Чикага, а грађевинске радове је обавила аустралијска фирма "Лејтон енд Вил".

Фото: Youtube Printscreen

Солитер је висок нешто мање око 167 метара па има 27 спратова с веома високим плафонима. Кад се узме у обзир висина просечног плафона, ова зграда је могла да има до 60 спратова.

На крову има довољно простора за слетање три хеликоптера, а испод је спрат за контролу лета. Потом следи стамбени део, а онда спратови намењени особама које раде на одржавању, спратови с апартманима за госте, базен, спа, отворени вртови, биоскоп са 50 седишта, а на дну су спратови који се користе као гаража у коју може стати више од 200 аутомобила.

Антила може да издржи земљотрес до осам степени по Рихтеру, а дизајнирана је да сачува што више енергије кориштењем пасивне вентилације и врта за хлађење. Кад пасивна енергија није довољна, ту је и велика "ледена соба" која одржава зграду хладнијом од било ког објекта у граду.

Вредност зграде се процењује на више од милијарду долара, а индијски медији пишу да је изградња коштала двоструко више.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести