Строга правила „плаве крви”: Ко је све остао без титуле и зашто

Актуелни пример губитка краљевске титуле принца Харија није једини такав случај. У историји су се низали разни скандали, неуобичајени протоколи и одузимања титула у већини краљевских породица у свету. Британска монархија није изузетак у томе, као ни њени европски суседи, али и краљевине и царевине на Далеком истоку.
megan i hari, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein, file)

Принцеза Дајана

Можда најбољи пример који јавност памти је случај Дајане, принцезе која је остала без титуле након развода од принца Чарлса. Тачније, након што је дала потпуно искрен и емотиван интервју телевизијској кући Би-Би-Си и прозвала бившег супруга за превару и аферу с Камилом Паркер Боулс. Када су се службено развели 1996. године, Дајана је задржала своју титулу принцезе коју је добила удајом за најстаријег сина краљице Елизабете II.

Таквом одлуком наводно је била задовољна и сама краљица, али ствари су почеле да се компликују када је Дајана кренула да износи прљав веш у јавност. Управо њен бивши супруг, принц Чарлс инсистирао је код краљице на потезу одузимања титуле, што се на крају и догодило. Цео случај толико је ођекнуо да су о свему сазнали и Дајанини синови, принчеви Вилијам и Хари. Тада 14-годишњи Вилијам наводно је мајци казао: „Не брини,  мама, када ја једног дана будем краљ, вратићу ти титулу принцезе.”

Шпанска принцеза Кристина

„Његово височанство, краљ Фелипе опозваће коришћење титуле војвоткиње Палме де Мајорке њеном краљевском височанству, принцези Кристини”, стајало је у службеној објави тек крунисаног шпанског краља Фелипеа 2014. године. Због финансијског скандала који је његова сестра Кристина приредила целој краљевској породици, изгубила је све титуле које је добила рођењем.

Наиме, Кристинин супруг, рукометашки репрезентативац Инаки Урдангарин био је оптужен за утају пореза и за то да је користио своје краљевске везе како би повећао зараду. Случај је завршио на суду 2010. године и постао је познат због корупције међу шпанском елитом. У цео случај била је уплетена и принцеза Кристина па је завршила на суду. Касније је ослобођена оптужби, али је држави морала да плати новчану казну.

Румунски принц Николај

Скандала није недостајало ни на румунском двору. Унук румунског краља Михаја, принц Николај је без своје титуле остао због моралних вредности којих се није држао. Све до свог непримереног понашања које је крио од двора Николај је био трећи у реду за титулу краља. Наиме, прихватио је дете из ванбрачне афере и потписао очинство, што је разљутило породицу па је она одлучила да га разреши титула. „Краљевски живот значи водити живот на начин који је јако тешко прихватити. Због тога прихватам одлуку свог деде, његовог височанства краља Михаја”, рекао је касније Николај.

Тајландска принцеза Срирасми

Тајландска принцеза Срирасми разводом од супруга, краља Вачиралонгкорна остала је без титуле, али и права на живот у сопственој земљи. Срирасми је била краљева трећа жена и прошла је најгоре у одлуци након развода. Наиме, прва супруга контроверзног тајландског краља била је уједно његова рођака, због чега је имала право да задржи титулу. Друга супруга након развода је напустила земљу с њихово петоро деце, а трећа, принцеза Срирасми, била је оптужена за издају, превару и злостављање. Због тога ју је сам краљ разрешио титула, али и наредио да се оде из земље и забранио јој повратак. Осим тога, њени родитељи и неки рођаци завршили су у затвору због вређања краљевске породице, што је на Тајланду тешки злочин. Одређени медији писали су да је протерана принцеза заправо нестала јер јој никада касније нису нашли трага. Тајландски краљ Вачиралонгкорн прошле године поново се оженио, а његова четврта супруга постала је краљица Сутида.

Холандски принц Јохан Фрисо

Због љубави се своје титуле одрекао и холандски принц Јохан Фрисо. Упознао је амбициозну и згодну плавушу Мејбел Вајс Смит те му је све друго постало мање важно. Проблем око њиховог венчања настао је након што се у јавности сазнало да је она у прошлости љубовала с трговцем дрогом Класом Брунсмом, 1991. убијеним у хотелу у Амстердаму. Круна и држава су заљубљеном принцу рекли да ће изгубити титуле у случају венчања, али Јохан Фрисо се свега одрекао како би провео живот с вољеном особом. Нажалост, њихова срећа није дуго потрајала. Након девет година брака, током којег су добили двоје деце, некадашњи холандски принц настрадао је у лавини на скијалишту - 18 месеци провео је у коми, а 2013. је преминуо.

Шведска принцеза Мадлен

Прошле године шведски краљ Карл Густав XVI донео је проглас о укидању великог броја директних наследника трона. Тим законом, којим је покушао да смањи број чланова краљевства који требају да обављају државне и монархијске дужности, највише је „оштетио” своју најмлађу кћер, принцезу Мадлен. Принцеза Мадлен и њено троје деце остали су без краљевских титула, али та одлука није ни најмање погодила лепу Швеђанку. Штавише, Мадлен је искористила ову прилику и путем друштвених мрежа захвалила за прилику да њена породица крене у неком новом смеру.

Јапанска принцеза Ајако

Због љубави и строгих закона јапанска принцеза Ајако се одрекла свих својих титула, дужности и привилегија. Наиме, јапанска краљевска породица не дозвољава удају за обичне грађане, па је принцеза Ајако одлуком о склапању брака с Кеијем Моријем окренула леђа вишевековној традицији. Треће дете преминулог цара Хирохита венчало се с човеком својих снова по традиционалним јапанским обичајима у храму у којем су своје венчане завете изрекли и њени родитељи као и деда и бака. Цела породица је јасно дала до знања да нема проблема с овом одлуком и да подржава њен избор.

Шведски принц Карл Филип

Баш попут деце његове сестре Мадлен, тако и наследници принца Карла Филипа немају право на краљевске титуле. Згодни принц ову одлуку је дочекао раширених руку и поручио: „Видимо ово као позитиван подстицај маленом Александеру и Габријелу за слободу избора у наредним годинама живота.”

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести