Иапк, све је више сведочења да већина становника Србије пати од хроничног недостатка овог витамина. Недостатак витамина Д, уз остале факторе, кажу стручњаци, може да повећа ризика за деменцију у млађем добу. Зато све више лекара подстиче пацијенте да испуне своје потребе за витамином Д на природан начин - излагањем сунчевој светлости, уносом хране која садржи витамин Д, али и уз помоћ додатака исхрани, капсула и шумећих таблета.
Симптоми недостатка витамина Д укључују слабост мишића, болове у костима, болове у мишићима, као и трнце у рукама и ногама.
Студије су показале и да је недостатак витамина Д повезан са губитком неких функција мозга, погоршањем симптома синдрома полицистичних јајника и, за труднице, повећаним ризиком од дијабетеса код њихове деце.
Недостатак витамина Д повезан је с повећаном смртношћу од четири специфична рака - желуца, дебелог црева, плућа и простате. Такође за време короне утврдило се да је његов недостатак значајно погоршавао симптоме овог опасног вируса, који је однео стотине хиљада живота.
Важно је рећи и то да сунчање у соларијумима нема никакве везе с повећањем витамина Д, јер се он активира на другој врсти сунчевих зрака.
Лекари препоручују да се у зимском периоду појача исхрана намирницама богатим витамином Д, као што је риба (туна, сардине, скуша, бакалар, харинга, лосос), ракови и плодови мора, неке врсте гљива, квасац, говеђа џигерица и жуманце јајета, као и млечни производи додатно обогаћени овим витамином, међу којима су уља, маргарини, путери, сиреви, јогурти. Такође, препорука је да се једном у 6 месеци урадите крвну слику на овај витамин, како бисте видели да ли је потребно да појачате његов унос.