32 ГОДИНЕ ЈУТАРЊЕГ ПРОГРАМА РТС Драгана и Јутарњи готово вршњаци

Тог 3. марта 1986. тачно у 7 часова, Споменка Јовић гледаоцима је пожелела „Добро јутро”. Од тада је снимљено више од 11.000 емисија и око 32 хиљаде сати програма за ове тридесет две слављеничке године Радио-телевизије Србије.
Dragana Kosjerina  foto: RTS
Фото: Драгана Косјерина  фото: РТС

 Јутарњи програм Радио-телевизије Србије био је први такав телевизијски програм на Балкану и пети у Европи. Редакција Београдског програма, која и данас припрема ову емисиију, тада је у сасвим нови подухват кренула филмском техником. Већ у првој години, дошли су до аудиторијума од милион гледалаца, унапређивали програм, расли и постављали стандарде. Најбоље из Јутарњег програма РТС- а свакодневно пратимо и на Јутјубу, као и путем интернет портала РТС- а и њихових налога на друштвеним мрежама.

Јутарњи програм је најгледанији у конкуренцији свих телевизија са националном фреквенцијом у Србији, али и у региону. Сваког дана, скоро половина оних којима је телевизор укључен од шест до девет прати Јутарњи програм РТС-а, а један од најпопуларнијих водитеља је свакако Драгана Косјерина која нам открива како је радити једну од најгледанијих емисија.

Какав је осећај радити у емисији од које сте млађи годину дана?

Част је. У сваком смислу. Од дана када сам почела да радим на РТС-у, желела сам одређени део своје каријере да проведем у Јутарњем програм. То ми се десило у правом тренутку, онда када сам професионално била спремна за такав корак и улогу. Срећна сам због тога и данас као и првог дана.

Шта сте све научили радећи Јутарњи програм?

- У јутарњем програму водитељи имају прилику да упознају актуелности из целе земље, да се срећу са стручњацима из различитих области, да вежбају сналажење у непредвидивим и не увек пријатним околностима живог програма. Јутарњи програм челичи сваког водитеља. Није лако арикулисати ни сопствене мисли када устанете у четири и радите живи програм од шест. Све је то велика школа.

Шта вам је омиљени део посла у Јутарњем програму?

- Допада ми се све у овом формату. Једини изазов је устајање у четири изјутра. То, нарочито у зимским месецима, уме уистину да буде напорно. Ипак, када се добро организујете и истренирате организам и своје потребе, онда се и то да савладати. Волим и друге телевизијске формате, радо учествујем у њима и тестирам своје границе, али Јутарњи програм има посебно место у мом срцу.

Кажу да су водитељи јутарњег програма најшире информисани новинари. Постоји ли у вашем послу предах од информација?

- Свако може себи да приушти краткотрајни предах од информација, али онда посао трпи. Постоје тлевизијски формати у којима можете себи да дозволите тај, рекла бих луксуз, да нисте свакодневно информисани о догађајима из разнородних области. У оваквој врсти програма то није могуће. Једноставно, потребно је да будете у току.

Да ли вас људи заустављају на улици да се жале ако није тачна прогноза или нека сервисна информација? 

- Никада ми се то није догодило. Добијала сам само пријатне поздраве.

Шта бисте пожелели Јутарњем програму за 32 рођендан?

- Да настави са једнаким успехом да информише, едукује и забавља верне гледаоце. Да се увек кроз њега и са њим развијају успешни новинари и водитељи, који поносно заузму своју позицију и у шест изјутра некоме пожеле прво Добро јутро.

Снежана Милановић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести