Београд међу најпопуларнијим за дигиталне номаде

БЕОГРАД: Београд је у првој половини ове године на сајту Номад лист, једној од најпознатијих интернет локација за оцењивање дестинација за дигиталне номаде, према утисцима корисника, био на седмом месту у Европи, саопштила је данас "Дигитална Србија".
devojka nomadi
Фото: pixabay.com

Такав ранг међу градовима попут Лисабона и Берлина указује на потенцијал наше престонице да буде место које привлачи и задржава дигиталне номаде, наводи се у саопштењу.

Наиме, дигитални номади су они који бирају на ком месту ће да живе и често мењају локације, а послови које они обављају све су бројнији и покривају различите области - програмирање, дигитални маркетинг, игре на срећу, блокчејн, писање, е-трговина, вештачка интелигенција, графички дизајн…

Иницијатива "Дигитална Србија” и Лабораторија за убрзани развој УНДП представили су јуче Скенер дигитаних номада, анализу о дигиталним професионалцима из иностранства који су се одлучили да одређено време живе и раде у Београду.

Како се начин живота који води та група дигиталних радника неретко сврстава у један од надолазећих трендова, фокус анализе је био усмерен на то ко су дигитални номади у Београду, како их задржати дуже и мотивисати да остварују чвршће везе са тржиштем у Србији.

У намери да одговори на питање који су најважнији фактори које они узимају у обзир приликом избора места за (привремени) живот и рад, Скенер дигиталних номада показао је да су то поуздана интернет веза, ниски трошкови живота, али и култура, клима, грађанске слободе, транспорт, језик, квалитет ваздуха, удаљеност плажа или планина.

Кристина Јазинка Николић из Програма УН за развој (УНДП) каже да иако за сада нема тако великог броја дигиталних номада, из њиховог искуства може да се научи како да се Београд види на други начин и у шта треба улагати како би се унапредили услови рада и за домаће дигиталне раднике.

Истраживање смо усмерили баш на ову групу ИТ професионалаца, имајући у виду да међународна познанства постају потенцијални бизнис контакти, да домаће фирме имају прилику да уче како да раде са странцима и да неки од њих могу да одлуче да отворе своје фирме овде, рекла је Николићева.

Сазнања из извештаја такође сведоче да је главни град Србије посебно атрактиван јер има карактеристике светске метрополе, а спада у један од најприступачнијих главних градова у Европи.

Такође, као добре стране дигитални номади најчешће истичу то што у Београду имају приступ брзом и стабилном интернету, занимљивој стартап сцени и просторима за заједнички рад, што је ван шенгенске зоне, што је лако кроз град ићи пешице, што су људи у њему срдачни и добро говоре енглески.

Оно у чему је престоница Србије лошије оцењена јесу сувише хладне јесени и зиме, крута бирократија, лош квалитет ваздуха, недостатак садржаја који окупља номаде, толеранција према различитостима и чињеница да је пушење дозвољено у многим јавним затвореним просторима.

Како је прилив дигиталних номада значајан извор знања и повезивања са светом, наводи се у саопштењу "Дигиталне Србије", позиционирањем Београда као града који разуме потребе тог типа радника проширила би се мрежа дигиталних професионалаца који у домаћи екосистем доносе потребне вештине, отвориле би се нове прилике и унапредила његова репутација.

Директор Иницијативе „Дигитална Србија" Небојша Ђурђевић каже да је начин рада који подразумева независност од локације и употребу онлајн алата карактеристичан за дигиталне номаде.

Осим што овакав стил живота погодује овим појединцима, он погодује и изградњи успешних стартап екосистема. Разлог је тај што дигитални номади где год да дођу са собом доносе нова знања и искуства, те технолошку сцену чине богатијом и дају јој међународни карактер, рекао је Ђурђевић.

Објашњава да је за Србију важно да мапира тај сегмент и види како може да их охрабри да своја искуства поделе са локалним стручњацима и тако постану корисно појачање домаћој дигиталној сцени.

Ипак, иако се према налазима из извештаја, дигитални номади у Београду задржавају дуже него у Барселони или Лондону, далеко мање их посећује наш главни град.

Та чињеница оставља отворен простор да се повећа број номада који долазе у Београд кроз бољу промоцију, мењање генералне перцепције о нашем главном граду, улагање напора локалних ИТ организација да укључе ову врсту радника у своје догађаје, али и кроз креирање политика усмерених на стварање повољнијег окружења за странце који долазе да раде из Србије.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести