Данас је Светски дан интернета

БЕОГРАД: Данас се обележава Светски дан Интернета, а прва електронска порука послата је 29. октобра 1969. године са Универзитета у Калифорнији.
internet zemlja
Фото: pixabay.com

На данашњи дан пре пола века у 22.30 у лабораторији на Универзитету Калифорнија у Лос Анђелесу, прва електронска порука послата је са једног компјутера на други.

Професор информатике Лионард Клајнрок надзирао је апсолвента Чарлија Клајна, који је послао поруку преко рачунарске мреже програмеру Билу Дувалу.

Иако порука није инспиративна или превише мисаона, она је била врло значајна. Клајн је откуцао слова "Л" и "О". Дувал је поруку примио пре него што се систем срушио.

"Желели смо само да пошаљемо једноставну реч ''login'' (пријава) на Стенфорд истраживачки институт", рекао је Клајнрок.

Порука, која се састојала од једне речи "login", послата је у целости након сат времена.

Тим чином је зачет ARPANET (Research Projects Agency Network) и мрежа из које ће касније настати интернет је рођена, преноси сајт Б92.

Упркос чињеници да је прво слање поруке пропало због пада система, 2005. године је утврђено, да се дан у ком је послата прва електронска порука, обележава као Међународни дан Интернета.

Интернет "прославља рођендан", 30. априла, јер је тог датума 1993. године, ЦЕРН објавио да је направио World Wide Web (www), бесплатну и доступну технологију.

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести