M.IRA ПРИПРЕМИЛА ЛАВИНУ ПОЗИТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ ЗА СЦЕНУ „ПЕСМЕ ЗА ЕВРОВИЗИЈУ”: Кад се суочавам са препрекама не губим свој позитиван став и ЧЕСТО ГЛЕДАМ НА СВЕТ КРОЗ „РОЗЕ НАОЧАРЕ”

Под паролом „све је океј” на „Песму за Евровизију” стиже кантауторка Мира Малетковић, познатија под псеудонимом M. IRA, која ће оптимистичном песмом „Перцепција” покушати да освоји публику и домогне се титуле победника. Наступиће у првом полуфиналу, 27. фебруара, под редним бројем два.
1
Фото: Борис Јовановић и РТС / Монтажа

Још као девојчица често је пратила и обожавала тадашњу „Беовизију”, а поједине наступе, чак је, признаје нам, пратила и из публике. Kада је кренула да ствара своју музику схватила је да је национални избор за српског представника на Евровизији савршена прилика да покаже свету свој таленат и започне своју музичку каријеру. Евровијску еуфорију већ сада осећа и веома јој је, каже, занимљива. Њена „Перцепција настала је још током карантина, када смо, како каже, сви пролазили кроз тежак период.

– Имала сам потребу да, иако ми реалност није била најсјајнија и „розе”, напишем песму која би ми помогла да пребродим те изазове. Тако сам писала текст и мелодију, желећи да променим свој mindset. Порука коју сам желела да пошаљем је да сви пролазимо кроз тешке периоде, али да је важно да се не предамо, већ да из сваке ситуације извучемо снагу и растемо као особе. Сва осећања су валидна и не треба их потискивати, али, кључ је пронаћи начин да се из тешких ситуација изађе јачи и мудрији – прича за „Дневник” M. IRA.

Фото: Борис Јовановић

„Сви ми кажу: `Наивна си ти за све и гледаш живот кроз розе наочаре`. А ја им кажем: `Само промените mindset-е и видећете како ствари су све боље кад промениш своје перцепције`, оптимистично пева ова кантауторка у својој песми, а нас је занимало да ли такав став пресликава и на свој приватни живот, те да ли је некада заиста лековито посматрати стварност управо кроз розе наочаре.

– У песми се често користе метафоре како би се изразиле одређене емоције или ставови. Иако песма може одражавати одређене сентименте или ситуације, приватни живот може бити много сложенији од текста песме. Понекад, гледање на стварност кроз „розе наочаре” може бити корисно као начин да се пронађе оптимизам у тешким временима. Међутим, дугорочно гледање на свет кроз „розе наочаре” некад може довести и до игнорисања проблема или препрека које треба решити – објашњава Мира. – Зато, потребно је знати када и како употребити те „розе наочаре”. Ја кад се суочавам са препрекама не губим свој позитиван став и често гледам на свет кроз „розе наочаре”. Али, такође, трудим се да прихватим свако осећање па и оно лоше и, кад их испроцесуирам и осетим, онда са правим mindsetом наставим даље.

Мира сматра да позитивна енергија може бити инспиративна за писање, али и да су тешки тренуци често доминантнији у текстовима мејнстрим музике. Ипак, каже, када ствара музику инспирација јој се може јавити из различитих извора.

– Било да је то мој приватни живот, те живот мојих драгих људи или само неко расположење. Мислим да у правом „flow”-у песма се спонтано обликује, без обзира на то да ли је тема позитивна или негативна. На крају, песма се сама створи – објашњава кантауторка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mira (@m.ira)

 

Kако досад није имала прилику да наступа пред милионским аудиторијумом, који ће, традиционално, уз ово такмичење бити кроз сва три такмичарске вечери у живом преносу на првом програму Радио-телевизије Србије, Мира сматра да је то одлична прилика да представи свој рад широј јавности. Поносна је и задовољна што ће делити сцену са толико талентованих и креативних људи са наше музичке сцене. Како су припреме за наступ увелико у току, M. IRA нам открива хоће ли њен перформанс на сцени осликати саму атмосферу песме „Перцепција”.

Фото: Борис Јовановић

– Можда?! Али, зависи коју атмосферу ви осећате када слушате „Перцепцију” (осмех) – загонетно истиче Мира и додаје да јој је концепт увек битан јер верује да је то управо срж целог наступа. – Свака песма носи своју причу, а кроз наступ имамо прилику да ту причу додатно оживимо и пренесемо публици на посебан начин. Нећу се превише оптерећивати трендовима, само ћу се фокусирати на то да мој наступ буде аутентичан и да истински одрази оно што желим да пренесем.

Певачица је, иначе, дипломирала архитектуру, којом се и бавила у Милану. Током карантина током пандемије коронавируса почела је да пише песме и од 2021. године до данас објавила је пет својих песама. У разговору за „Дневник” Мира закључује да би јој била велика част да на том путу у повоју музичке каријере представља своју државу на Евровизији и да „тамо корача с поносом”.

– Победа би била сан који бих волела да се некад у мом животу оствари, али, време ће то показати – закључује Мира Малетковић.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести