БРЕСКВИЦА УВЕРЕНА ДА ИМА ПОБЕДНИЧКУ ПЕСМУ ЗА ЕВРОВИЗИЈУ: „Волела бих да свет чује за нашу културу и музику и да нас види у најбољем могућем светлу”

Од како су објављене песме свих кандидата који учествују на предстојећој „Песми за Евровизију” страсти о песми Анђеле Игњатовић, која се представља као Бресквица, никако се не смирују.
1
Фото: Tonya i RTS / Montaža

Док једни од почетка одушевљено хвале њену песму „Гнездо орлово” и гласно пружају подршку за њену победу, други на друштвеним мрежама покушавају да откажу њено учешће на овом фестивалу. Све то, рекло би се, због текста песме, који свако, чини се, тумачи на свој начин. „Облак сиви сакри небо, црне птице поново. Грми, сева, пада град и руши гнездо орлово. Тата каже малом орлу: `Биће сине готово`. Отићи ће црне птице, ведро биће поново”, пева Бресквица у овој песми, која обилује етно звуковима.Неки у тексту виде патриотску намеру и праву српску традиционалну песму, а поједини сматрају да има политичку конотацију. Један корисник на друштвеној мрежи X написао је, чак, да сматра да би црни орао у њеној песми могао да буде метафора за Албанце или НАТО, а било је и оних који су песму окарактерисали као геноцидну.

У јеку „културе отказивања” многих уметника због довођења у везу са политичким порукама, као што је то случај са глумцем Милошем Биковићем, који је избачен из ХБО серије „Бели лотос” због тога што је, наводно, пружио подршку Русији, Анђелу су, уз оне који је подржавају, дочекале салве негативних коментара којима се позива на отказивање њене песме.

Више је, ипак, оних који су је подржали, а међу њима је, између осталих, и певачица Даница Црногорчевић, која је за медије истакла да ови стихови нису националистички, те је похвалила што пева песму, која има призвуке традиције. На ТикТоку се, такође, појавио снимак на којем један монах слуша Анђелину песму на свом телефону и на тај начин јој јавно пружа подршку.

@srdjandobrota @Драшко Станивуковић #breskvica @DragomirDespic_design #gnezdoorlovo ♬ original sound - Srdjan Dobrota

Бресквица је,каже, презадовољна одјеком ове песме, као и тиме што је публика њену песму већински прихватила. У разговору за „Дневник” открива праву поруку стихова песме којом ће покушати да се домогне титуле представника Србије на Евровизији.

– Песма говори о борби између добра и зла, како год то људи желели да протумаче – кратко је објаснила Бресквица, не желећи даље да тумачи стихове нумере „Гнездо орлово”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BRESKVICA (@brrrreskvica)

 

Иако је раније изјавила да не жели да коментарише те негативне наводе, за „Дневник” истиче да је тренутно ружни коментари заиста не погађају.

– Трудим се за оно што сам зацртала и што желим да постигнем . Даћу свој максимум да људи који ме воле и прате мој рад буду поносни – каже за „Дневник” Бресквица.

И пре него што се пријавила прошле године је за медије говорила да би се на „Песму за Евровизију” појавила, али да то учешће може да се деси само ако нађе адекватну песму. „Гнездо орлово” пробудило је у њој жељу за надметањем, а Бресквица нам открива и зашто.

– По први пут сам заиста осетила да имам песму која нашу земљу може да представи онако како доликује – сматра Бресквица. –  За сада ми све заиста прија, а сигурна сам да ће тек да ми прија. Јако сам узбуђена и имам велику трему.

Фото: Tonya

Бресквица ће на „Песми за Евровизију” наступити у првом полуфиналу, 27. фебруара под редним бројем осам. Није смела да нам открије како ће изгледати њен наступ, нити да ли ће самим перформансом пренети неку посебну емоцију, али је открила да ће њен наступ бити предиван.

– Не смем пуно да откривам сем да спремамо нешто велико и посебно – наглашава Бресквица.

Фото: Tonya

Њена песма на Јутјубу тренутно је слушанија од свих осталих кандидата. Занимало нас је да ли са порастом броја прегледа на Јутјубу расте и њена жеља да се нађе на Евровизији у мају.

– Овакви прегледи су заиста дивна ствар, која ме дефинитивно мотивише, али и без њих бих имала огромну жељу да учествујем на Евровизији и једнако бих се трудила као што се и сада трудим – објашњава млада певачица.

Будући да се око избора за представника Србије на Евровизији из године у годину све више прича и међу странцима, евровизијски фанови из целог света већ на Јутјубу снимају своје реакције и на потенцијалне српске кандидате. Тако су аутори Јутјуб канала „Wiwibloggs”, иначе веома утицајне платформе, која у стопу прати ово европско музичко такмичење,  у реакцији на Бресквицину песму одушевљено истакли како њена песма звучи другачије од свега осталог, моћно, помало „онострано”. Песма их је, како су рекли у преслушавању, одвела чак и до неких древних култура.

– Мислим да странци воле да чују нешто на шта нису навикли и испратила сам доста њихових реакција на моју песму и заиста су одушевљени, што је мени заиста посебно драго. Волела бих да свет чује за нас и нашу културу и музику и да нас види у најбољем могућем светлу – признаје Бресквица.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BRESKVICA (@brrrreskvica)

На наше питање може ли то што њена музика долази и до странаца захваљујући „Песми за Евровизију” да јој отвори нека нова врата за пробој на инострано тржиште, певачица истиче да верује да може и хоће.

– Много странаца је реаговало јако позитивно на моју песму.  Позитивно су реаговали и на мене, тако да верујем да постоји шанса за пробој на инострано тржиште – истиче Анђела Игњатовић.

Бресквица се иначе на музичкој сцени појавила синглом „Утопиа” из 2019. године, а онда и низом дуета са тадашњим момком Михајлом Веруовићем Војажом.  Од 2021. године у јеку је популарности и пажње медија и спада у ред најпопуларнијих младих извођача данашњице. Њене песме објављене под окриљем продукцијске куће „Генерација Зед” броје милионске прегледе.  

Владимир Бијелић

Забрањено преузимање дела или читавог текста без навођења и линковања извора и аутора. 

 

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести