На данашњи дан пре 35 година почела Олимпијада у Сарајеву

САРАЈЕВО: данашњи дан пре тачно 35 година у Сарајеву су почеле 14. Зимске олимпијске игре, што је била прва зимска олимпијада у некој социјалистичкој земљи и резултат седмогодишњих припрема пошто је Сарајево у мају 1978. године изабрано за домаћина, наводи klix.ba.
1
Фото: EPA/FEHIM DEMIR

Подсећа се да је Сарајево добило организацију испред јапанског града Сапора и шведског Гетеборга.

Наводи се да се још памти шта је пред одлуку о организатору Олимпијаде, донете у Атини, писала позната британска новинарка Пет Бесфорд.

"Ако се определите за Сапоро, Јапанци ће вам понудити авион да скокнете до Токија. Ако се определите за Гетеборг, Швеђани ће вам омогућити да видите фјордове и ледене санте. Ако ваш избор буду Југославија и Сарајево, дочекаће вас широка и искрена срца, топло, људски, са својим планинама и снежним теренима", навела је тада Бесфордова.

Фото: EPA/FEHIM DEMIR

Подсећа се да је легендарни скијаш Јуре Франко у Сарајеву постао први Југословен који је освојио медаљу на зимским олимпијским играма, а да је маскота Олимпијаде био Вучко, креација Словенца Јоже Тробеца, која је и 35 година касније остала симбол Сарајева.

На Играма је учествовало 1.272 спортиста из 49 земаља, а са њих је извештавало више од 4.500 новинара. У програму Олимпијских игара тада је било алпско скијање, боб и санкање, хокеј и уметничко клизање, биатлон, нордијско скијање и скијашки скокови.

Фото: EPA/FEHIM DEMIR
Фото: EPA/FEHIM DEMIR
EUR/RSD 117.9693
Најновије вести