Немачки ИБЦ открио слабу тачку вируса?

ЗАГРЕБ: Немачки Институт за биохемију (ИБЦ), на чијем челу је хрватск научник Иван Ђикић, саопштио је да је могуће да су њихови стручњаци у сарадњи са другим тимовима открили слабу тачку коронавируса.
korona pixabay
Фото: pixabay.com

У саопштењу објављеном на веб страници тог институтаа наводи се да су научни тимови идентификовали протезу (ПЛпро) вируса САРС-ЦоВ-2 сличну папаину, која је есенцијални вирални ензим и потенцијална слаба точка која би могла бити својеврсна "ахилова пета" новог корона вируса, пренео је загребачки портал Индеx.

ПЛпро је, иначе, неопходан за процесирање виралних полипептида и састављања вируса у људским ћелијама.

Уз то вирус САРС-ЦоВ-2 користи тај ензим како би пригушио имунолошки антивирални одговор тела, што помаже вирусу да модулира имуно-систем заражене особе у своју корист.

На тај начин вирус може лакше да се мултипликује и шири даље, наводи се у саопштењу.

Тим научника је показао да се фармацеутским таргетирањем ПЛпро-а нековалентним инхибитором ГРЛ-0617 може блокирати ширење вируса и појачати антивирални имунитет у људским епителним ћелијама, које су примарно место уласка патогена у људски организам.

Резултати студије су сада јавно доступни.

"Наши резултати отварају узбудљиву могућност терапеутске стратегије која се заснива на ''двоструком ударцу'' таргетирањем ПЛпро-а: Заустављањем ширења вируса и јачањем људског имунолошког система у исто време", прецизирао је Ђикић, који је и главни аутор овог научног рада.

Ðикић каже да су да би дошли до овог резултата комбиновали биохемијско, структурално и функционално знање на ИБЦ-у., те додаје да је захвалан тиму који је постигао пуно у врло кратком периоду.

"Наша истраживачка шрадња са Институтом за медицинску вирологију под вођством Сандре Цисек била је критична у показивању како инхибиција ПЛпро-а зауставља вирус", рекао је Ђикић.

Навео је и да су остали научници у Франкфурту, Минхену, Мајнцу, Фрајбурку И Лајдену допринели овом истраживању експерименталним подацима, реагенсима и саветима.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести