Обавештајац ЦИА евакуисан из СРБ због "хаванског синдрома"

ВАШИНГТОН: Обавештајац ЦИА евакуисан је из Србије због "хаванског синдрома", пише Волстрит џорнал, позивајући се на садашње и бивше званичнике САД.
havana
Фото: pixabay.com

У тексту се наводи да је ЦИА протеклих недеља евакуисала обавештајца који је служио у Србији и који је претрпео озбиљне повреде настале због неуролошких напада, познатих као "хавански синдром".

Инцидент на Балкану о којем, како наводи лист, раније није било извештаја, последњи је у низу онога што званичници описују као стални напад нечим што би, како се сумња, могла бити нека врста усмереног енергетског извора.

Око две стотине америчких званичника и чланова њихових породица разболело се од такозваног "хаванског синдрома", мистериозне болести, чији су симптоми мигрене, мучнина, поремећај памћења и вртоглавица, преноси РТС.

Званичници из америчке амбасаде су први пут пријавили случај 2016. године на Куби.

Средином јула више од двадесет званичника САД у Бечу пријавило је симптоме сличне Хаванском синдрому, мистериозној болести мозга, откако је председник Џозеф Бајден преузео дужност у јануару.

У извештају Владе САД објављеном прошле године, наводи се да је "усмерена" радио-фреквенција најпоузданије објашњење за мистериозне симптоме које имају дипломате стациониране у америчким амбасадама у Хавани и другде.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести