окоТВоко  Аферим, СуперСтар!

Пре неки дан Радио телевизија Србије потписала је још један у низу протокола о сарадњи са Телекомом Србије.
Ivana Vujanov Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

Овим документом предвиђена је заједничка продукција научног и серијског програма, а прве серије очекују се током 2019. године. Има и још. Од четвртка РТС нуди нови ТВ канал СуперСтар с холивудским филмским хитовима и премијерним серијама.

Сјајно, зар не? Две наше велике буџетске фирме овериле су дугогодишњу сарадњу од које би користи требало да имамо сви ми, њихови финансијери. Осим тога, коначно се пажња посвећује до сада занемареним сегментима програма: научно, школском и образовном. Дивота, сад ћемо коначно моћи да спојимо лепо и корисно и ускладимо РТС-ов школски програм с наставним програмом у основним школама, па ће основци о насељавању Словена на Балкан учити на Другом програму РТС-а гледајући филмовани документарац.

Или?

Иако су овим споразумом предвиђене нове серије, канал, документарци и обиље науке, осим пар филмова којима ће почастити три РТС-ова програма, ништа од наведеног нећете моћи да гледате ако нисте претплатник Телекомовог ИПТВ кабловског пакета.

Наиме, већи део најављених емисија емитоваће се на пеј-ТВ каналу РТС Наука, укључујући и спомињани образовни програм. Тако обични ТВ претплатници неће моћи да виде домаће и стане документарне, научне и образовне емисије, што опет значи да од споја телевизије и школе – каква је постојала у она права златна времена – опет неће бити ништа.

- Надам се да се сарадња Телекома и РТС-а неће зауставити само на производњи серија и Научног канала, већ и у заједничкој стратегији куповине и емитовања спортских садржаја - изјавио је генерални директор РТС-а Драган Бујошевић.

Ако мисли на емитовање фудбалских утакмица из нашег првенства које могу да гледају само ИПТВ претплатници који имају Аренаспорт канале, онда је у праву. За разлику од њих, већина претплатника код неких других кабловских дистрибутера, као и они који имају сет-топ боксове, остаће ускраћена и за национална првенства, велике спортске мечеве на којима наши репрезентативци освајају медаље, али и за наведене филмске хитове и документарне ТВ бравуре.

Прави је ово начин да се одговори на прозивке због неколико РТС-ових спортских промашаја, да споменемо само одбојку, рецимо: уместо да новац улаже у производњу програма, јачајући јавни сервис, РТС тако проширује понуду пеј-ТВ пакета које гледа мали број грађана, док већина на овај или онај начин плаћа њихову израду, чекајући да се, после пар година експлоатације на каналима који се плаћају, челници смилују и понуде ове програма и „обичним“ претплатницима.

И за крај: РТС је, као Јавни сервис Србије, по Закону о електронским медијима и Закону о јавним медијским сервисима обавезан да емисијама унапређује опште образовање, развијање културе, задовољавање спортских потреба грађана. А те потребе задовољавају се са нешто више од 14 посто програма, издвојеног за документарни, културноуметнички, научно-образовни, дечији и верски програм - заједно. Аферим!

Ивана Вујанов

 

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести