окоТВоко: Поплава језичких ерупција

Иако нам на први поглед делује да цео свет држимо под цивилизацијском контролом, природа се некако увек постара за то да нам покаже колико смо мали, смешни и безначајни у њеним очима.
e
Фото: Dnevnik.rs

Зато не чуде наши напори да њене ћуди некако предвидимо, те не чуди што смо водитељима и презентерима вести везаних за метеоролошка чудеса и појаве одувек приписивали готово натприродне моћи.

Најављивачи метеоролошких догађања свуда су, па и код нас, баш због готово пророчке функције, одувек били веома популарни. Схватио је то на време Каменко Катић прва права ТВ звезда коју популарност није везивала за политику или економију, теме које до дана данашњег својим актерима обезбеђују положај и моћ, ако већ не углед.

Плурализација друштва очитовала се и на медијском небу, па су се телевизије и телевизијице намножиле попут дечјег осипа, а главни адути често су биле управо најављивачице освежења, врелих таласа или посматрачице тектонских поремећаја. Наравно, у складу са законом понуде и потражње, повећање броја телевизија смањило је углед и утањило новчаних медијских радника.

Зато не чуди што су микрофоне с облацима и УВ зрацима преузеле жене, традиционално задужене за слабије плаћене, а добро видљиве послове. И управо због тога, међу презентеркама метеоролошких вести влада право шаренило у постигнућима, садржају и изгледу.

За многе најбоља од њих, дипломирана метеоролошкиња Биљана Вранеш, о временској прогнози обавештава нас с националне фреквенције Радио телевизије Србије. Тај посао поред ње ради екипа од шест људи, а Биљаниној презентацији, управо због знања посла који ради, али и искуства стеченог у дечијем глумачком ансамблу, нема се шта замерити: поред стручних савета и смислених реченица везаних за кумулусе, Меркалијеву и Рихтерову скалу, дикција јој је књишки савршена.

Њене колегинице из екипе успевају да је прате кад је садржина изреченог у питању, али им се деси и покоји гаф: тако је Лидија Марковић пре неколико месеци ухваћена како ђуска поред мапе с највишим температурама, док је Јелена Николић изнела дугорочну прогнозу везану за контроверзну београдску гондолу, изазивајући тиме праву поплаву коментара, да се послужимо метеоролошким речником.

И поред свега, екипи РТС-а која ради метеоролошке извештаје, највише се верује. Можда и због тога што њиховим презентерима не требају боце с кисеоником, као презентерки прогнозе на РТВ Пинку, нити се облаче као да су малочас утрчале са сплава, како изгледа већина презентерки комерцијалних телевизија, а њихово кретање по студију на пластичним штулама пудер роза боје напетије је мајица у које их увуку уз помоћ кашике за ципеле.

Ипак, метеоролошка прогноза може да буде и најгледанији клип на друштвеним мрежама, нарочито ако је прави више студија истовремено, као у случају телевизије Н1, која наизменично емитује прогнозу из студија у Београду, Загребу и Сарајеву. За нашу забаву побринуо се загребачки студио и презентерка прогнозе Теа Блажевић, која је, не знајући да је уживо у програму, опсовала.

„Јбм му, не ваља ово!“, рекла је Теа, на ужас наше водитељке Милице Спасић и бројног аудиторијума. Па и не ваља, видите какво је променљиво време: све неке суше, поплаве, земљотреси и ерупције. Језичке поготово.

Ивана Радоичић

 

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести