Откривена микропластика у новом снегу на Антарктику

ЛОНДОН: У новом снегу који је пао на Антарктику пронађена је микропластика, што може да убрза топљење снега и леда и представља претњу по здравље јединствених екосистема на том континенту.
њ
Фото: Pixabay.com

Сићушна пластика, мања од зрна пиринча, раније је откривена у антарктичком морском леду и на површини воде, али је први пут сада пронађена у свежим снежним падавинама, пише Гардијан.

Резултати истраживања, које је спровео докторант Универзитета у Кентерберију, Алекс Ејвс, под менторством доктора наука Лауре Ревел, објављено је у научном часопису Криосфера.

Микропластика сада контаминира целу планету, од врха Монт Евереста до дубоких вода океана.

Ејвс је сакупио узорке снега са Росове ледене плоче на Антарктику крајем 2019. како би утврдио да ли се микропластика из атмосфере пенела на снег.

„Били смо оптимисти да нећемо пронаћи микропластику на тако нетакнутој и удаљеној локацији“, изјавила је Ревел. Али те наде су развејане пошто су честице пластике откривене у у сваком од 19 узорака са Росове ледене полоче.

Ејвс каже да налажење микропластике у свежем снегу на Антарктику наглашава обим пластичног загађења чак и у најудаљенијем регионима света. Он је пронашао у просеку 29 микропластичних честица по литру отопљеног снега, што је више од концентрација у морској води које су раније откривене у околном Росовом мору и у антарктичком морском леду.

Једна прошлогодишња студија је показала да микропластика у атмосфери „кружи широм света" и да је људи несвесно уносе у организам путем хране и удисања ваздуха, при чему те честице оштећују људске ћелије.

У узорцима узетим у непосредној близини научних база на острву Рос, у бази Скот и станици МекМурдо пронађено је 13 различитих врста пластике, а најчешће остаци ПЕТ пластике која се обично користи за прављење флаша за безалкохолна пића и одеће.

Према једном од атрмоферских сценарија те честице су можда путовале хиљадама километара кроз ваздух, али је пођеднако вероватно да је присуство људи на Антарктику оставило микропластични „отисак“, рекла је Лаура Ревел.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести