Рестаурација Париза почиње 2024. године?

ПАРИЗ: Велика рестаурација Париза требало би да почне након Летњих олимпијских игара 2024. године, а највећу промену претрпеће Јелисејска поља која ће постати велики екстравагантни врт.
e
Фото: Dnevnik.rs

То је потврдила градоначелница Ан Хидалго, наводећи да ће радови коштати 250 милиона евра и да је у плану да се шеталиште дугачко 1,9 километара претвори у башту, пише дописник телевизије Словенија из Париза.

За те промене се још од 2018. године залаже одбор за Јелисејска поља, уз образложење да је чувена авенија у последњих 30 година изгубила сјај, а и све мање Парижана долази у њу пре свега због разних протеста, штрајкова, здравствене и економске кризе.

"Јелисејска поља се често називају најлепшом авенијом на свету, али ми који свакодневно овде радимо, нисмо толико сигурни у то. Јелисејске поља имају све више и више посетилаца, а компаније звучних имена такмиче се за своје место на њима, међутим Французи их сматрају истрошеним местом", рекао је још пре две године председник Одбора Жан Ноел Рајхард.

Како се наводи, Одбор се јавно консултовао о плановима за авенију пре одабира одговарајућег пројекта ПЦА-Стреам, а предвиђени планови укључују дупло мање возила, претварање путева у зелене зоне и садњу дрвореда.

Јелисејска поља дизајнирао је баштован краља Луја XИВ Андре Ле Нотр и то широко шеталиште с двоструким низом брестова првобитно се звало Гранд Курс, а у 18. веку је преименован у Јелисејска поља и проширен је па је до краја века постао и популарно место за пикнике.

На Јелисејским пољима Парижани су славили ослобођење од нацистичке Немачке 1944. године, фудбалске победе и слично, и она и даље привлаче масе људи, међутим шарм по коме су некада били познати је избледео и Парижани их избегавају.

Данас је авенија позната по кафићима са прескупом кафом, луксузним бутицима, изложбеним салонима престижних аутомобила и годишњој војној паради.

Пре пандемије сваки дан је авенијом пролазило 100.000 пешака, од којих су 72 одсто туристи, а 22 одсто запослени.

Кроз булевар са осам саобраћајних тракау просеку пролази 3.000 возила на сат и веома је загађен.

Архитекта Филип Чијамберта из компаније ПЦА-Стреам рекао је да су Јелисејска поља постале место које лепо сажима проблеме градова широм света - "загађење, саобраћај, туризам и конзумеризам" - и које треба трансформисати у "еколошке, пожељне и инклузивне".

Предвиђени планови укључују и преуређење највећег градског трга Конкор, а додаје се да је овај пројекат само један од многих за реновирање Париза пре и после Олимпијских игара, укључујући и преуређење области око Ајфеловог торња у величанствени парк.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести