Само три одсто светског екосистема нетакнуто

ЛОНДОН: Свега три одсто екосистема на копну је нетакнуто, са здравом популацијом и свим изворним животињама и неометаним стаништима, показала је студија.
1
Фото: pixabay.com

Ови фрагменти дивљине нетакнути људским активностима се налазе углавном у деловима Амазона и тропским шумама Конга, у источном Сибиру и северноканадским шумама и тундрама, као и у Сахари, пренео је Гардијан.

Насељене животиње, попут мачака, лисица, зечева, коза и камила су имале велики утицај на одређене домаће врсте у Аустралији, где је студија утврдила да ниједна област није остала нетакнута.

Истраживачи предлажу убацивање мањег броја важних врста у неким оштећеним подручјима, као што су слонови и вукови, чиме би могло да се поврати до 20 одсто еколошки нетакнутог копна.

Раније анализе уз помоћ сателита су указивале да је 20 до 40 одсто дивљине скоро нетакнуто активностима људи, али су научници који су радили нову студију утврдили да шуме, саване и тундре могу деловати одозго нетакнуто, а да на земљи истовремено неких врста једноставно више нема.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести