Северна Кореја: Забрањено пресавијати постер са ликом вође

ПЈОНГЈАНГ: Члан оркестра, који је ове недеље наступио на званичном догађају у Пјонгјангу, имао је на себи мајицу са ликом вође Ким Џонг Уна, што је изненађујуће ретка појава у Северној Кореји.
е
Фото: Pixabay.com

Диригент оркестра виђен је у белој мајици са Кимовим лицем одштампаним у црно-белој боји на предњој страни, током церемоније отварања изложбе наоружања “Самоодбрана 2021”, којој је присуствовао и севернокорејски лидер, преноси Ројтерс на основу снимака Корејске државне ТВ.

"Изузетно је ретко, ако не и без преседана, да Северна Кореја производи одећу са ликом вође Кима", саопштила је Рејчел Мињанг Ли, аналитичарка “38 Норт”, америчког програма који прати Северну Кореју.

Она је навеле да становници Северне Кореје уобичајено носе значке са ликовима државних лидера, али се са њиховим фотографијама, сликама и другим ликовним изражавањем веома пажљиво поступа у земљи у којој се чланови владајуће породице сматрају идолима већ три генерације.

"Портрети и фотографије лидера Ким су свети у Северној Кореји", наводи Ли.

Она је појаснила да фотографије са њиховим ликом не смеју да се исцртавају, пресавијају нити на било који други начин оштећују и да због тога сматра да је мајица, коју су извођачи носили, била само за тај један посебан догађај, односно да није предвиђена да се у свакодневном животу носи и пере.

На изложби “Самоодбрана 2021.” приказано је више севернокорејског новог оружја, али и слике и фотографије са ликом Кима.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести