ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ „ПЕСМА ЗА ЕВРОВИЗИЈУ”: Креће трка за српског представника у Малмеу, а они су главни фаворити за победу! 

Музички фестивал „Песма за Евровизију” почиње вечерас и све до 2. марта биће организован кроз три вечери.
1
Фото: Irina Duplevskaja, Tonya, Teodor Srećković, Goran Popovski, Luka Pekić i Mladen Nađ / Montaža

Прво полуфинале гледаћемо вечерас од 21 час у преносу уживо путем првог програма Радио-телевизије Србије, док је друго на програму у четвртак у исто време. У оба полуфинала представиће се по 14 такмичара, а по најбољих осам из оба пласираће се у велико финале у суботу, 2. марта.

О гласовима ће, као и увек, у односу 50:50, одлучивати стручни жири и публика, а ко је колико гласова освојио у полуфиналним вечерима, као и ко су чланови жирија, сазнаћемо тек након финала.

 

Међу 28 кандидата има доста разноврсних музичких жанрова, које изводе и већ афирмисани, али и досад непознати извођачи. У првом полуфиналу, вечерас, наступиће: Марко Мандић, M.IRA, Бојана x Давид, Лена Ковачевић, Саша Бáша и VirtualRitual, Мартина Врбос, Filarri, Бресквица, Христина, Ивана Владовић, Chai, Зорја, Кавала и Кени није мртав.

У другом полуфиналу певају: Nadia, Hydrogen, Ива Лоренс, Зејна, Филип Балош, Немања Радошевић, Yanx, Kat Dosa, Џорџи, Душан Куртић, Теyа Дора, Констракта,  Милан Бујаковић и Дурлански.

Од како су све песме објављена на друштвеним мрежама не престаје да се полемише ко ће однети победу на овом такмичењу, а, ако је судити по броју прегледа тријумф се највише смеши Бресквици, чија је песма „Гнездо орлово” на Јутјубу премашила чак четири милиона гледања и слушања.  За њом јуре и Констракта са песмом „Ново, боље” и Teya Dora с нумером „Лила рамонда”, Лена Ковачевић са песмом „Зови ме Лена” и „Најбоља” коју пева Зејна. 

По кладионицама, највише шансе за победу има Бресквица, коју прате Teya Dora, Констракта, Зорја и Зејна. Међутим, многи међу фаворите убрајају и Филипа Балоша, Лену Ковачевић и Џорџија

И по кладионици, на домаћем избору за представника на Евровизији највише шансе има Бресквица, коју прате Teya Dora, Констракта, Зорја и Зејна. Међутим, многи међу фаворите убрајају и Филипа Балоша, који још од претходног учешћа, са собом вуче велики број евровизијских фанова, међу којима је доста и странаца. Осим њега, по друштвеним мрежама се доста коментарише и Џорџи, који ће се први пут наћи на овом такмичењу. Имајући у виду да је досадашња пракса показала да ће главни утисак публике и стручног жирија зависити и од самог наступа, не може се у потпуности прогнозирати ко ће тријумфовати на „Песми за Евровизију”.

Фото: N. Ristić i RTS / Montaža


У такмичење уз Драгану Косјерину и Славена Дошла

Поред Драгане Косјерине на великој сцени фестивала наћи ће се глумац Славен Дошло, којег ћемо први пут гледати у улози водитеља. РТС је и досад практиковао тренд гостујућег водитеља, те смо након новинара српског порекла из Шведске Јована Радомира прошле године у улози домаћина фестивала гледали Милана Марића. Кроз приче са кандидатима у грин руму традиционално ће нас водити Кристина Раденковић и Стефан Поповић.


Осим што ћемо коначно сазнати ко ће бити наш представник у Шведској, све три вечери пратићемо ревијални програм у оквиру којег ће наступити и неки други извођачи. Шушка се да ће ове године наступити Жељко Јоксимовић и Сања Вучић, те да ће током једне вечери певати и прошлогодишњи словеначки представник - састав Joker Out.

Занимљиво је да ће осим гледалаца РТС-а, који ће такмичење моћи да прате на програмима РТС-а и путем РТС Планете, „Песму за Евровизију“ први пут моћи да гледају и фанови широм Европе и света путем званичног Јутјуб канала Песме Евровизије, који има више од 5,62 милиона пратилаца. То је иначе први пут да се наш фестивал преноси на овом каналу, где је досад, осим Евровизије, емитован само шведски национални избор - Мелоди.

Пренос ће моћи да се прати и путем Јутјуба на линку испод: 

Иначе, Евровизија ће ове године бити организована у Малмеу од 7. до 11. маја, након што је шведска представница Лорин прошле године у Ливерпулу однела победу. Будући представник Србије наступиће у првом полуфиналу Евровизије.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести