Виминацијум годишње посети више 100.000 људи

Археолошки парк Виминацијум код Костолца годишње посети више од сто хиљада људи, чему је допринела разноврсна понуда, јавља Радио телевизија Србије.
v
Фото: Youtube Printscreen

По тој понуди Виминацијум се разликује од других археолошких локалитета у земљи.

Виминацијум као да је поново изникао из Стишких поља. Импозантни Лимес, реплика војног логора у коме можете боравити, али у много удобнијим условима од легионарских, и Домус, римска вила претворена у истраживачки центар, оживљавају дух и атмосферу некадашњег главног града римске провинције Горње Мезије

„Ми пружамо деци прилику да учествују у ископавањима, у изради, рецимо, мозаика, керамичких посуда, а могу и физички да се активирају користећи справе на Авантура парку“, рекла је археолог Бебина Миловановић.

Осим екскурзија, све више је семинара и колективних посета које у оквиру „тим билдинга“, организују компаније. Због близине Сребрног језера, Рамске и Голубачке тврђаве, Виминацијум је на путу и другим посетиоцима.

Виминацијум је фасцинантан локалитет, где се могу видети осликани гробови а са водичем се могу обићи све локације.

Иако је постао туристичка атракција, Виминацијум је превасходно археолошки локалитет. Бројна открића потврдила су његов значај у оквиру Римског царства. Археолошка ископавања овде практично никада не престају.

„Археолози су на терену и врше се ископавања јужних некропола Виминацијума, а истражено је око четрнаест хиљада гробова“, напоменула је Бебина Миловановић.

Некадашњи град од преко 30 000 становника, који је имао терме, хиподром, амфитеатар, истражен је само два посто.

Испод Стишких поља још чекају да буду откривене бројне тајне Виминацијума.

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести