Рај за авантуристе и љубитеље природе

Србија је богата предивном и разноликом природом, од пространих поља и равнице до величанствених планинских масива. Ти предели крију још увек неистражене и нетакнуте делове, који лепотом одузимају дах.
1
Фото: Игор Ђорђевић

Један такав драгоцени бисер је кањон реке Јерме на крајњем југоистоку Србије. Ушушкани кутак између Пирота, Бабушнице и Димитровграда, окружен Влашком, Руј и Гребен планином, још увек није толико познат широј јавности, али се овај предео полако „буди“. Иако смо земља којој многе могу да позавиде на несвакидашњој и шароликој природној лепоти, прилика да се у њој ужива на начин на који је то приредила невладина и непрофитна организација Авантуристичка мрежа из Пирота је ретка.

На „другом издању“ Авантуристичког фестивала „Јерма“ заљубљеници у природу могли су кроз бројне спортске и еколошке активности да се упознају са импозантним крајоликом кањона ове јединствене реке. Током пет дана Специјални резерват природе „Јерма“ био је дом за чак стотинак авантуриста из наше земље, Хрватске и Македоније, који су искусили право спортско, едукативно и културно уживање.

А река Јерма јесте драгоцена, јер извире у Србији, пролази кроз Бугарску и опет се враћа у нашу земљу. Дужином од 72 километра формирала је импозантан кањон у којем се одржава фестивал. Резерват који су учесници обилазили обогаћен је културним, етнолошким и историјским наслеђем, јер се ту налазе Суковски и Погановски манастир, бројна села која су истински музеји на отвореном, а могли су и да се пробају локални специјалитети са заштићеним географским пореклом. 

Фото: Игор Ђорђевић

–  Организацију фестивала покренула је Авантуристичка мрежа с циљем унапређења и развоја авантуризма и еко активности у кањону Јерме, као и ради укључивања и повећања броја породица и појединаца у активностима у природи. Све активности на фестивалу ујединиле су учеснике у једну велику породицу која је истраживала природне и културне вредности овог подручја. Друго издање обележио је велики број деце која су са својим родитељима боравила у природи. Програм је обухватао више од 20 различитих аутдор, културних и еколошких програма у самом кањону Јерме, на Влашкој, Гребен и Руј планини. Планинарење, планинско трчање, спортско пењање, планински бициклизам, улазак у неуређену пећину Ветрена дупка, јога, ходање на балансирајућој траци, еколошке радионице, прстеновачки камп, израда кућица за птице и истраживање биљног света само су неке од авантура са фестивала – истакла је Јелена Ђорђевић, председница Авантуристичке мреже.

Организатори фестивала одлучили су да база и камп простор буду у Основној школи „Христо Ботев“ у селу Трнски Одоровци. То је била полазна тачка за све авантуре у програму. Кроз четири пешачке туре учесници су имали прилику да обиђу чуваре Јерме, који се уздижу око ње, па су са врхова Гребен (Бежениште 1.338 метара надморске висине) и Влашке планине (Паница 1.442 мнв) бацили поглед на импозантан крајолик. Акценат организатора био је и на осмишљавању програма за најмлађе, како би они и њихови родитељи што више времена проводили у природи.


Времеплов професора Цветкова

Организатори су се потрудили да овог пута свим учесницима представе и кратку историју реке Јерме. Одржана је изложба документарних фотографија “Јерма у прошлом веку” Слободана Цветкова, професора биологије из Димитровграда. Изложба је обишла цео Балкан и презентована је на многим значајним догађајима, а сада је коначно стигла и у кањон Јерме. Кроз прави мали времеплов професор биологије је уз своју богату колекцију фотографија, а потом и предавање, провео све који су желели да сазнају како је Јерма и живот у њеној околини изгледао од 30–тих година прошлог века па надаље.


– Велико интересовање посетилаца изазвао је и Авантуристички отворени дан који је у одржан у селу Власи и на ком се окупило око 400 авантуриста који су учествовали на радионицама и разним активностима. Посебан доживљај који ће деца памтити је и Авантуристичка трка са препрекама на којој је учествовало 58 малишана – објаснила је Јелена Ђорђевић.

Кањон Јерме је током пет дана био рај за авантуристе и заљубљенике у природу.

– Утисци посетилаца и позитивни коментаре потврђују чињеницу да постоји потреба за оваквим видом активног одмора и провођења времена у природи, а многи су већ резервисали своје место за следећу годину. Друга страна фестивала јесте умрежавање и размена искустава међу стручним организацијама и институцијама које се баве активностима у природи, туризмом и екологијом. У организацији фестивала учествовало је 50 људи на терену, а укључене су и три општине, локалне туристичке организације и спортски центри, више од 10 спортских клубова и невладине организације из целе Србије, локални смештајни и угоститељски капацитети и становништво. Фестивал је подржан и од стране Министарства заштите животне средине и Туристичке организације Србије – рекла је Јелена Ђорђевић.

Кристина Бугарски

Фото: Игор Ђорђевић

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести