Стари прозори као симбол разноликости Јерусалима

ЈЕРУСАЛИМ: У центру Јерусалима уздиже се украшена кула израђена од одбачених прозора из целог града, који пружају увид у разнолику културну прошлост и садашњост тог града, али и враћају живот једном запуштеном делу.
e
Фото: Tanjug (AP Photo/Dusan Vranic)

"Виндоу сторис" је направљен од 550 прозора које је сакупио покојни јерусалимски уметник Јорам Амир. 

Организатори кажу да еклектична колекција одражава етнички и религиозни плурализам града и шаље снажну поруку, преноси АП. 

"Грађевину чине муслимански, хришћански, јеврејски и јерменски прозори, они се спајају у прелепо дело и представљају бољи Јерусалим", рекао је менаџер пројекта Коби Фриг. 

Експонат је део годишњег фестивала који организује Мекудешет, група која подржава догађаје који изражавају сложеност Јерусалима. 

"Прозори причају дубљу причу о томе како би требало да се понашамо једни према другима у овом граду и говоре о томе да у Јерусалиму има места за све", рекао је један од оснивача Мекудешета Карен Брунвасер. 

Он је навео и да је Амир био "лудо заљубљен у Јерусалим" и да је 20 година сакуљао прозоре који су одбачени због развојних пројеката. 

Радио је на тој инсталацији све до смрти, у марту ове године. 

"Амир је био уморан од брзих промена града и видео је прозоре као подсетник на нашу одговорност према прошлости, поготово у овако древном граду", навео је Брунвасер. 

Инсталација, која је постављена овог месеца, остаће у центру Јерусалима најмање до краја септембра. 

Фото: Tanjug (AP Photo/Dusan Vranic)
EUR/RSD 117.5668
Најновије вести