Туристе у Црној Гори очекују око 30 одсто више цене

ПОДГОРИЦА: Туристички посленици у Црној Гори сматрају да је поскупљење туристичке понуде неминовно јер то, како кажу, диктира опште дивљање цена, али повећању цена смештаја и услуга приступају обазриво из страха да не остану без гостију.
budva pixabay
Фото: pixabay.com

Ако превише подигнемо цене – одбићемо госте, а ако не – пропашћемо, сумира дилему туристичких упосленика Далибор Антониоли, који се деценијама бави изнајмљивањем приватног смештаја у будванском Старом граду, пише Радио Слободна Европа (РСЕ).

Иако званичне статистике нема, поскупљења су видљива на сваком кораку.

Само у прва три месеца 2022, месо је у Црној Гори поскупело за 30 до 60 одсто, саопштили су раније произвођачи.

Мада су цене туристичке понуде у региону веће и до 30 посто, црногорски издаваоци су опрезни, па ако и буде поскупљења, оно не би требало да буде драстично, каже председница Удружења издавалаца приватног смештаја, Бранка Џогановић.

Она наводи да у јуну просечне цене приватног смештаја износе од 10 до 12 евра по особи, док ће у шпицу сезоне бити најмање 15 до 20 евра.

У ресторанима дуж Словенске плаже, најфреквентнијег шеталишта у Будви, може се доручковати на самој плажи за око четири евра.

Изнајмљивање приватног апартмана на Будванској ривијери кошта од 30 до 250 евра дневно, зависно од категорије и броја лежаја.

За оне који бирају хотелски смештај, ноћење с доручком треба платити од 30 евра у објектима са три звездице, до 97 евра по особи у објектима са пет звездица, подаци су Туристичке организације Будве.

Кад је реч о брзој храни, пица парче и палачинка коштају од два до три евра, а хамбургер и гирос од три до четири евра.

Оне који за ручак или вечеру преферирају медитерански мени, лигње ће коштати 11 евра, гамбори од 18 евра навише, а рибљи специјалитети од 40 евра навише. Риба прве категорије креће се од 30 до 65 евра по килограму.

Угоститељи на будванском шеталишту кажу да за сада гости ретко наручују најскупље.

Скупље је у Старом граду, где један од хотела нуди разне пасте за 10 евра, рижота од 15 евра, салату од хоботнице или бифтек за око 20 евра, а црногорска вина од 28 до 65 евра.

Док туристи оцењују да су поскупљења мала у односу на прошлу годину и да су прилагођена предсезони, мештани бурније реагују на талас поскупљења. Кажу да ће у шпицу сезоне, у јулу и августу, скочити цене понуде туристима, као ланчана реакција на драстична поскупљења у Црној Гори последњих месеци.

Из будванског Удружењу угоститеља наводе да је угоститељска понуда у предсезони скупља за 10 до 20 одсто, а колико ће расти у јулу и августу - зависи од добављача и стања на тржишту, закључује се у прилогу РСЕ.

Sale
15.06.2022 • 22:06
U cars4rent sam iznajmio auto i apartman u Budvi sad je kasno da to sve otkazem.
EUR/RSD 117.3087
Најновије вести