У Атини 23 степена, Грци на плажама

АТИНА: Грци су данас били на плажама и у парковима јер је ретки јануарски топлотни талас понудио предах од закључавања због коронавируса.
grcka more pixabay
Фото: pixabay.com

С температурама у Атини које су достизале и до 23 степена Целзијуса, људи су се излежавали на песку, пливали у мору и шетали по Пиреју, док је полиција патролирала да контролише гужву, преноси Ројтерс.

У последњих 50 година тако високе температуре у јануару виђене су само два пута: 1987. и 2010. године, саопштила је Национална опсерваторија у Атини.

Грчка је делимично закључана од почетка новембра, а људи су присиљени да јавно носе маске.

У петак су власти продужиле ограничења, укључујући забране јавних окупљања, најмање до 18. јануара, јер покушавају да успоре раст инфекција, углавном на северу.

Након једне од најтоплијих година забележених на глобалном нивоу 2020, вруће ваздушне масе и прашина која је стизала са афричког континента преплавили су Атину, где је један мерач температуре на сунцу показивао 31 степен Целзијуса.

Просечне јануарске температуре за јануар широм Грчке се крећу од испод нуле до 5 или највише 10 степени у приморским регионима, саопштила је Национална метеоролошка служба (ЕМИ).

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести