Удвостручен број летова на Шипхолу, аеродром неспреман за летњу сезону

АМСТЕРДАМ: Кроз амстердамски аеродром Шипхол прошле године прошло је 52,5 милиона путника што је дупло више него 2021. године, међутим синдикати упозоравају да је због мањка особља аеродром неспреман за предстојећу летњу сезону и очекиване гужве, преноси холандски портал Нл тајмс.
t
Фото: Pixabay.com

Синдикати упозоравају да ће вишесатни редови и хаос око пртљага бити још већи уколико се менаџмент аеродрома не позабави мањком аеродромског особља.

У 2019. години преко Шипхола је путовало 71,7 милиона путника, што је за четвртину више него 2022. године, а управа је саопштила да се опоравак од пандемије коронавируса наставља.

Прошле године повећан је и број летова за 49 одсто, а из синдиката наводе да иако је повећано запошљавање и побољшан распоред рада и даље има премало људи који раде на паковању пртљага.

Мањак те врсте особља узроковао је велике проблеме прошлог лета, што је довело до дугих чекања и тога да путници пропуштају летове. Сматра се да је потребно још око 800 нових службеника.

Синдикати поручују да иако су запослени добили повишице од 10 одсто, плате руковаоца пртљагом су и даље минималне због чега се људи не задржавају дуго на тим радним местима.

Због тога су послали писмо свим авио компанијама и позвали их да разговарају с фирмама за руковање пртљагом, јер сматрају да би авио компаније требало да обезбеде додатни новац за те раднике.

Предвиђају и да би први критични период могао да се деси током мајских празника.

Број путника који су летели преко аеродрома у Ајндховену 2022. године такође је порастао са 2,7 милиона на 6,3 милиона., док је аеродром у Ротердаму примио преко 2,1 милион путника, 180 одсто више него годину дана раније и око један одсто више него 2019. године.

 

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести