Кинески претраживач  Баиду изгубио 60 млрд долара тржишне вредности

ПЕКИНГ:  Највећи кинески интернет претраживач, Баиду, суочен са оштром конкуренцијом у лику новијих ривала изгубио је од прошле године, када је достигао врхунац, више од 60 милијарди долара тржишне вредности.
Kineski internet pretraživač  Baidu  foto: Baidu/skrinšot
Фото: Baidu/skrinšot

Тај претраживач, део кинеског интернет трија Баиду, Алибаба и Тенсент - популарно названог заједничким именом "БАТ", суочен је са све тежим условима на тржишту оглашавања због чега је почео да заостаје за преостала два ривала.Баиду, често називан "кинеским Гуглом", сусрео се ове године и са суновратом својих акција од готово 40 одсто. 

Насупрот томе, акције Тенсента су порасле за нешто више од 6,0 одсто, а деонице гиганта у области е-трговине Алибабе за више од 27 процената, преноси ЦНБЦ.На свом врхунцу, средином маја 2018. године тржишна вредност Баидуа је износила око 99 милијарди долара, а цена акција му је достизала 284 долара.

Међутим, деонице тог гиганта за претрагу пале су од тада на 96,7 долара по акцији, а његова тржишна капитализација на 33,8 милијарди долара.Поређења ради, Тенсент и Алибаба вреде више од по 400 милијарди долара.

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести