Милијардер најављује путничке летове у ракетама већ 2020

ВАШИНГТОН: Јужноафричко-амерички бизнисмен и проналазач, директор компаније "SpaceX", Елон Маск најавио је да би већ у наредним месецима могао да почне са тестирањем прототипа своје ракете "старшип" са којом планира да води људе до Месеца и Марса, али и на супербрза путовања са континента на континент.
1
Фото: pixabay.com

"Ово је најинспиративнија ствар у којој сам икада учествовао", рекао је милијардер током недавног представљања својих нових ракета.

Он је најавио да би људи у ракетама "старшип" могли да почну да лете већ наредне године, уколико се успешно окончају сва пробна лансирања у земљину орбиту у наредних шест месеци, преноси америчка телевизија CNBC.

Стојеци ипред ракете Мк1, на 11. годишњицу првог успешног лета "Фалкона 1", прве ракете компаније " SpaceX " која је стигла до орбите, он је најавио да ће Мк1 прелетети висину од 20 километара, вратити се и слетети на Земљу.

После Мк1, који има три моћна мотора "Раптор", кренуће конструкције напреднијих верзија Мк2, Мк3, Мк4, Мк5 са више мотора.

Како преноси портал Индекс, Маск је увео својеврсно такмичење међу екипама које ће развијати ракете у постројењима компаније, у Тексасу и на Флориди.

Мк2 се већ гради у Кејп Канавералу на Флориди, док ће Мк3 почети да се гради у Бока Чики, где је конструисан и Мк1.

Муск је објаснио да би после суборбиталног пробног лета Мк1 орбитални лет већ следеће године могао извести Мк3 са комплетним погоном "Super Heavy", на течни метан и кисеоник.

Оба дела будуће ракете, који ће заједно бити високи 118 метара, дизајнирани су тако да могу слетети и поновно се користити.

Заједно ће тежити више од 4.000 тона, знатно више од 2.300 тона, колико је тежила до сада највећа ракета типа "Сатурн", која је људе одвела на Месец.

"Старшип" са погоном "Super Heavy", масе око три милиона килограма, носиће чак 37 мотора типа "Раптор" и имаће потисак као 42.000 млазних мотора.

Како преноси Индекс, биће то најмоћнија ракета у историји.

Требао би да може да превози 100 људи и огромни терет од око 100 тона до Месеца, Марса или чак даље у Сунчевом систему.

Када стигне до орбите, уз помоћ летелице танкера моћи ће поновно да напуни резервоаре горивом за наставак путовања.

Одатле ће моћи да одлази до коначних дестинација, јер неће морати да свладава Земљину гравитацију.

На одредиштима ће, какао најављује Маск, поновно моћи да се пуни метаном за повратак.

Масков први путник биће јапански милијардер Јусаку Маезава, који са собом на пут око Месеца током 2020-их година планира да поведе групу уметника.

Уметници, окупљени из разних делова света, по повратку би требало да створе нешто инспирирани летом.

Маск од оснивања компаније "СпацеX" 2002. године упорно понавља да је његов главни циљ да омогући човечанству да постане врста која ће настањивати више планета.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести