НАСА лансира ровер на Марс, трага за знацима живота

ХЈУСТОН: НАСА ће данас лансирати ровер нове генерације "Персеверанс" на Марс, који ће на тој планети истражити трагове потенцијалног некадашњег живота.
mars, pixabay
Фото: pixabay.com

Лансирање је предвиђено за 7.50 часова ујутру по локалном времену из Кејп Канаверала, на Флориди, а очекује се да ће ровер стићи на Марс у фебруару наредне године.

Мисија је коштала 2,4 милијарде долара, преноси Ројтерс.

Ровер би требало да слети у базу 250 метара дубоког кратера "Језеро", названог по општини у Републици Српској, који је пре 3,5 милијарди година био језеро и за који научници верују да би могао да садржи доказе о потенцијалном некадашњем животу микроба на Марсу.

Ровер величине аутомобила, са шест точкова, биће лансиран са ракете Атлас 5 компаније "United Launch Alliance", а требало би да испоручи мини хеликоптер на Марс и тестира опрему за будуће људске мисије на овој планети.

"Ово је девети пут да слећемо на Марс, тако да имамо искуства", рекао је званичник НАСА-е Џим Бриденстајн за Ројтерс.

Један од најкомплекснијих маневара на путу ровера биће оно што инжењери мисије зову "седам минута терора", када се робот буде суочио са екстремном топлотом и брзином током спуштања кроз атмосферу Марса, постављајући сет суперсоничних падобрана, а потом палећи мале ракетне моторе како би се нежно спустио на површину планете.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести