Никад виђен тип метеорита пронађен у Великој Британији

ЛОНДОН: Комади метеорита пронађени су у Глостерширу у Великој Британији, а научници су посебно узбуђени, јер се ради о ретком типу свемирске стене, такозваном угљеничном хондриту, материјалу који садржи непромењену хемијску структуру још од времена формирања Соларног система пре 4,6 милијарди година, пише Гардијан
r
Фото: Pixabay.com

Лист наводи да су фрагмент тежак скоро 300 грама и други комади свемирске стене лоцирани након што су научници реконструисали путању ватрене кугле која је пробила звучни зид нешто пре 22 сата по британском времену у недељу 28. фебруара.

Научници из Природњачког музеја у Лондону потврдили су да је црни комад стене, угљенични хондрит који никада раније није виђен у Великој Британији, ударио је о коловоз у близини града Викомба и додали да је у близини пронађено још фрагмената, преноси Гардијан.

Ешли Грин, научница у музеју, рекла је за британски лист да јој је остварен сан да буде један од првих људи који су видели и проучавали овај веома ретки метеорит који су пронашли одмах после пада.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести