Аустралијски научници открили највећу биљку на свету

СИДНЕЈ: Највећа позната биљка на Земљи, морска трава која је три пута већа од Менхетна, откривена је код обале Аустралије, преноси Би-Би-Си.
b
Фото: Tanjug (shutterstock.com/ Kichigin, ilustracija)

Генетским тестирањем научници су утврдили да је огромна подводна ливада у западној Аустралији заправо једна биљка, морска трава која покрива око 200 квадратних километара, а верује се да се ширила из једног семена током најмање 4.500 година, саопштили су истраживачи са Универзитета Западне Аустралије, наводи Би-Би-Си.

Научници су случајно наишли на откриће у заливу "Шарк", око 800 км северно од Перта, а њихов циљ био је да утврде генетску разноликост врсте, познате и као "трава трака", која се обично налази дуж делова аустралијске обале.

Истраживачи су сакупили изданке из целог залива и испитали 18.000 генетских маркера да би дошли до "отиска прста" сваког узорка, а имали су за циљ да открију колико биљака чини ливаду.

Одговор нас је одушевио - била је само једна! То је то, само једна биљка се проширила на 180 км у заливу Шарк, што је чини највећом познатом биљком на Земљи, рекла је Џејн Едгелоу, главни аутор студије објављене у часопису Proceedings of the Roial Societi B.

Како се наводи, биљка је изузетна и по својој издржљивости, јер је расла на локацијама широм залива у веома различитим условима.

Ова врста морске траве углавном расте као травњак брзином до 35 цм годишње и због тога су истраживачи проценили да је било потребно 4.500 година да се прошири до садашње величине, наводи Би-Би-Си.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести