Дварка, мистични град 36 метара под водом

Остаци прастарог града Дварка у индијским водама постављају многа питања на која нема одговора. „Златни град“ који је, према најновијим истраживањима, стар бар 10.000 година, имао је развијену инфраструктуру и уређен начин живота.
d
Фото: Youtube Printscreen

Међу највеће мистерије савременог доба многи стручњаци уврштавају потопљени град Дварка у Индији. Насеобина импозантних грађевина налази се 36 метара под водом, а прва озбиљнија научна истраживања датирају из 1979. године. Од тада до данас трају контроверзе око тога ко је и када саградио овај град и зашто се он сада налази под водом, пише Магазин Новости а преноси Спутњик.

Ни на једно ово питање не постоји валидан одговор. Наиме, прво су научници тврдили да је Дварка направљена негде око 526. године пре нове ере. Онда су га повезивали са Александром Македонским, његовим походом на Индију и изградњом утврђених градова. Затим су најновијим проучавањем методом угљеника установили да је стар бар 10.000 година.

У јануару 2017. одељење за Подводну археологију Индијског института Сарвеј пронашло је зидине тврђаве овог града. Притом, оне су прављене од истог материјала као и већина грађевина и биле су део једне целине, што још више збуњује научнике. Зашто? Зато што су делови масивног стења нађени неколико километара даље. Пронађене су и бројне камене скулптуре, бронзане, накит...

Град је имао правилно распоређене зграде, улице, тргове. Они који сматрају да се ради о граду којег описује „Махабхарта“ сматрају да ће се тек открити други делови града који је по предању имао 900.000 зграда. Краљевска палата била је од белог мермера, украшена златом, сребром...

У Индији иначе, има неколико прастарих градова са истим именом. 

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести