Инстаграм и Фесбук повећавају број оболелих од рака коже

ЛОНДОН: Друштвене мреже попут Инстаграма и Фејсбука доливају уље на ватру када је у питању број оболелих од рака коже, тврди експерт Кристофер Роланд Пејн.
selfi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Како пишу британски медији, млади који су зависни од селфија игноришу упозорења о дугорочној штети због тренутног лајка својих пријатеља.
"Можете добити тамну боју коже за три или четири дана, али последице долазе много касније. То је краткорочна награда и тренутно задовољство, али цена је дугороцна", рекао је др Пејн.

Он сматра да је све то повезано са лудилом звани селфи на друштвеним мрежама, те да људи због тога желе имати тамну кожу.
"Према анкети коју смо урадили, велики број људи сматра да је таман тен привлачан. Јавне здравствене кампање нису успеле да промене навике и довољно укажу на опасности излагања сунцу као што су то учинили за рак плућа и окренули људе против цигарета", рекао је Пејн.

"Пушење се сада сматра 'фуј', али тамњење не. Жене све раде како би биле тамне, а мушкарци се диве женама са таквим теном", упозорио је он.
Пејн је истакао да људи воли тамнију кожу јер, сваки пут када тамне, имају осећај сличан оном који имају конзументи када узму дрогу. Проблем је што је рак коже врло честа болест, најбрже растућа у свету.

Током 2015. године од меланома је оболело 3,1 милиона људи, од којих је 59.800 преминуло, пренео је Клиџ.ба. 
Највишу стопу обољелих од меланома имају Аустралија и Нови Зеланд.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести