Купаћи костим “бикини” слави 75. рођендан

БОН: Један париски инжењер је 1946. године представио “скандалозан” купаћи костим за даме - бикини - који је на плажи и базену заправо више откривао него скривао.
bikini
Фото: Pixabay.com

Тај модел купаћег костима је, због својих димензија, увек “дизао на ноге заштитнике морала”, пише Дојче веле.

Машински инжењер Луј Реар уопште није могао да пронађе професионални модел који би пристао да на себе обуче његову креацију, тако да је за презентацију свог новог купаћег костима 5. јула 1946. године морао да ангажује стриптизету Мишлен Бернардини.

Назив купаћег костима, међутим, није случајност, наводи DW.

Фото: Pixabay.com

Само четири дана раније су Американци извели први атомски тест на пацифичком острву Бикини.

Тамо је детонирана атомска бомба од 23 килотоне, али ефекат који је имао нови купаћи костим из Париза на читаву светску јавност је био, могло би се рећи, и већи од те атомске бомбе.

Реар се, међутим, није преварио у вези размишљања да је толико голе коже за оно доба можда превише.

Самозвани “чувари морала” су били запрепаштени, јер су сматрали да пристојна жена, тек годину дана након краја Другог светског рата, треба да носи сукњу, а не тако бесрамно да показује своје чари, пише DW.

Иако је ова креација одмах изазвала огромну пажњу (наравно, пре свега мушкараца), бикини је још дуго био "забрањена зона", а чак и познати модни часопис “Вог” још дуго није желео објављивати фотографије модела у таквим “бесрамним” костимима.

Али, било је све више и познатих жена које се нису стиделе појављивања у бикинију, од Мерилин Монро до Брижит Бардо.

У биоскопима се 1962. године појавио први филм о о легендарном британском агенту Џејмсу Бонду "Доктор Но", када је за многе најнапетији призор био када Урсула Андрес излази из воде само у белом бикинију.

Фото: Бикини у боји слоноваче коју је Урсула Андрес носила у "Др. Но Фото: Youtube/printscreen

Тај моменат ће у модну историју ући под називом "Др. Но бикини", чиме су коначно отворена врата том оскудном купаћем костиму.

Дакле, жене су у шездесетим дефинитвно престале питати било кога шта смеју носити, пише DW.

Фасцинација бикинијем, међутим, није престала ни касније, те тако у осамдесетим и деведесетим годинама врхунац неке модне ревије није била венчаница, него бикини и мода за плажу, а манекенке су се отимале за његово ношење.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести