Месо ће се гајити у лабораторији

Глобална консултантска фирма АТ Карни направила је извештај на основу интервјуа са стручњацима из индустрије меса, који предвиђају да ће 60 одсто производа од меса које конзумирамо до 2040. године бити или замена на биљној основи или култивисане алтернативе које се узгајају тако да више нећемо у толикој мери јести месо животиња које су усмрћене.
laboratorija pixabay
Фото: laboratorija pixabay

Извештај каже да ће транзиција бити резултат све веће свести о еколошким последицама конвенционалних метода узгоја меса и растуће тражње за веганским алтернативама. Дефинише се као врста меса које се ствара „експоненцијалним растом ћелија у биореакторима“ и не укључује клање животиња.

Произведено је екстракцијом ћелије из живе животиње и пролиферацијом ван животињског тела помоћу биореактора. Резултат је „месо које је идентично конвенционално произведеном месу”, наводи се у извештају, уз напомену да, иако су почетници произвели различите прототипове, култивисани месни производи још нису комерцијално доступни.

Проблем несташице хране је све комплекснији, те се многи хватају у коштац са њим у покушају да пронађу решења за сва гладна уста на свету. Научници тврде да већина људи не разуме утицај који производња меса у традиционалним условима има на планету, будући да је узгој животиња које се користе у исхрани узрок емитовања 14,5 до 18 одсто од укупне количине свих гасова који изазивају ефекат стаклене баште.

Експерти процењују да ће на Земљи до 2050. године бити око 9,8 милијарди становника, што значи да би производња меса могла да се удвостручи, те тврде да је месо произведено у лабораторијским условима једино решење због тога што не укључује одгајање, нити убијање животиња.

С.М.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести