На Дунаву поново виђени пеликани

НОВИ САД: Током недавно завршеног Међународног зимског пописа птица водених станишта, орнитолози, чланови и волонтери Друштва за заштиту и прочавање птица Србије, забележили су присуство многих птица нетипичних или ретких у зимском периоду за наше поднебље.
Танјуг/Марко Сцибан/ДЗППС архива
Фото: Танјуг/Марко Сцибан/ДЗППС архива

Виђени су ражањ, гак, црвена луња, златни вивак, црвена чапља, а међу њима и једна од најкрупнијих птица у Србији, кудрави несит у народу познатој и као пеликани, саопштило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Из Друштва наводе да је пеликан, иако се може чинити да је егзотична птица далеких крајева, у Србији у 19. веку био гнездарица, али је због исушивања ритова, бара и мочвара нестао до половине 20. века, те да је у 21. веку њихов боравак био забележен само неколико пута, али није било сумње о гнежђењу.

„Кудрави несити су и овог јануара наши гости на Дунаву у Неготинској крајини. Током три дана претраживања забележили смо бар шест птица, од којих су четири биле младе, те по једна одрасла и незрела птица“ рекао је координатор Међународног пописа птица водених станишта у Србији Марко Шћибан.

Додао је да кудрави несит једна од 12 циљаних врста птица које се покушавају заштитити у оквиру међународног пројекта очувања птица дуж реке Дунав „Danube Free Sky LIFE".

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести