ПОЧИЊЕ КИНЕСКА НОВА ГОДИНА: Ево шта треба урадити да би вас пратила СРЕЋА

Обичаји за Кинеску Нову годину налажу да треба одрадити одређене ствари како би привукли срећу.
б
Фото: Pixabay.com / Dnevnik.rs

Данас стиже година Дрвеног змаја, која ће бити прослављена плсеом великог папирног змаја на улици и разменом црвених коверти са новцем. Ова традиција обилује разним занимљивим обичајима и необичним појединостима с којима можда нисте упознати.

Према фенг шуи традицији постоји неколико ствари и ритуала који привлаче срећу у дом током Кинеске Нове године - ево шта треба да урадите:

1. Пре Кинеске Нове године очистите целу кућу и баците непотребне ствари које заузимају простор и црпе енергију. Уколико нисте до сада знали за овај обичај, упамтите га како бисте могли да га примените идуће године, али данас - на дан Кинеске Нове године ништа не чистите и не бришите. Метле, четке и крпе се склањају са стране, јер се верује да чишћењем на овај дан можемо "да пометемо своју срећу".

2. Истакните у дому ствари у црвеној, наранџастој или жутој боји. Украсите дом декорацијом у црвеној нијанси, јер се верује да топле боје доносе срећу, оптимизам и добру енергију.

Фото: Pixabay.com

3. У југоисточном делу дома, који се сматра углом богатства, направите свој кутак обиља. Ставите у њега красулу или неку другу фенг шуи биљку за коју се верује да привлачи новац. У стаклену посуду ставите кованице и ставите у угао. Можете написати на папир афирмације за привлачење обиља и ставити у овај кутак, али и направити вазу богатства.

4. Обичај је да се у поноћ прави "застава жеља". На правоугаоном папиру запишите 9 жеља за годину која долази и окачите лист на дрво у вашем дворишту или напољу. Верује се да што брже ветар однесе "заставу жеља" до неба, да ће се оне што пре остварити.

Ово је, такође, једна од ставки коју бисте могли да имате на уму за убудуће.

5. Према веровању на трпези треба имати "срећне" плодове, односно симболично воће. Поморанџе симболизују злато, грожђе добитак, ананас бескрајан просперитет, а лимун заштиту од негативних вибрација.

6. Тацна заједништва - на трпези треба да се нађе тањир са осам врсти грицкалица. Најчешће су то кикирики, ораси, бадеми и суво воће. Овај детаљ на трпези симболизује напредак и обиље, али и укусно послужење за породицу и госте.

Фото: Freepik.com

7. Енергетско чишћење - уобичајено паљење тамјана, жалфије и шафрана уз звуке тибетанског звона верује се да чисти дом од негативне енергије.

8. Цвеће - Као симбол новог рођења, на дан Кинеске Нове године сваки дом треба да има цвеће које цвета. Најчешће је то бамбус - биљка која означава флексибилност, напредак и равнотежу.

9. Украси од папира - У Кини породице за Нову годину украшавају дом украсима од сеченог црвеног папира. Најчешће су то украси у облику речи "фу" што значи срећа, али и украси у облику знака у којој је година коју дочекујемо - у овом случају то је змај.

Курир.рс/ Дневник

Фото: Pixabay.com

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести