У Израелу откривено неолитско насеље старо 9.000 година

ТЕЛ АВИВ: Израелски археолози су пре почетка изградње ауто-пута пет километара од Јерусалима открили 9.000 година старо, велико неолитско насеље. 
jerusalim
Фото: pixabay.com

Ради се о највећем насељу из млађег каменог доба до сада откривеном у Израелу и на Блиском истоку. Ту је, према процени археолога, живело између 2.000 и 3.000 становника, што је величина упоредива с данашњим већим градом и тада се могло сматрати метрополом, наводе израелски медији позивајући се на наводе државне Управе за старине, а преноси Б92.нет.

"Први пут смо у Израелу открили тако велико насеље из раздобља неолита", рекли су археолози Хамуди Калаили и Јакоб Варди.

"Остатке насеља старог 9.000 година открили смо само неколико десетина центиметара испод површине земље, близу града Моце. Сматрамо да је то прекретница у истраживању праисторијских насеља, због величине и добро очуваних артефаката", рекао је Варди, и додао:

"Ово археолошко налазиште ће из темеља променити оно што смо до сада знали о периоду неолита".

До сада се, наиме, веровало да подручје Јудеје није било насељено и да су таква налазишта постојала само са друге стране реке Јордан.

Праисторијска Моца би се по тадашњем броју становника могла упоредити с данашњим Јерусалимом или Тел Авивом. Људи који су тамо живели одржавали су трговачке и културне везе са становницима Анадолије, будући да оданде потичу предмети од вулканског стакла (опсидијана) откривени на налазишту.

Становништво се бавило ловом, сточарством, посебно узгојем оваца и пољопривредом.

На локалитету су пронађене хиљаде врхова стрела, секире, ножеви, накит, фигуре и мале камене наруквице које су вероватно носила деца, али и велико складиште махунарки чије је семе очувано упркос старости налазишта.

"Хиљадама година пре изградње пирамида, у периоду неолита, више становника је живело у сталним насељима. Мање су се селили а више су се бавили пољопривредом", појаснио је Варди.

Археолози су у Моци пронашли и остатке великих зграда са просторијама за становање, јавним дворанама и местима за молитву, као и уске уличице. Све то указује да је планирање изградње у том граду било на врло високом нивоу.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести