Забрана хемикалија, проблем за индустрију тетоваже

Одлука Европске уније да забрани употребу више хиљада хемикалија које се користе у производњи мастила у боји угрозиће индустрију тетовирања, саопштила су струковна удружења.
tetovaza pixabay
Фото: pixabay.com

Забрана је данас ступила на снагу и односи се на супстанце које могу да проузрокују рак и друга обољења, а највише се користе за мастила у боји, преноси ББЦ.

Тату уметници жале се да предложене замене нису лако доступне и да можда неће задовољавати захтеве корисника.

„Пандемија кронавируса и масовно затварање су озбиљно угрозили наш посао, а сада долази и ова забрана”, рекао је тату уметник их Хамбурга Себастијан Маковски и додао да је то практично делимична забрана њихове делатности.

Европска унија процењује да око 12 одсто Европљана има неку тетоважу, а међу младима је тај проценат двоструко већи.

У Немачкој је тетовирана свака пета особа, а белгијске власти наводе да се у тој држави сваке године уради око пола милиона тетоважа.

Нови пропис ЕУ је усаглашен 2020. године и односи се на забрану око 4.000 хемикалија, међу којима је и изопропанол, уобичајени састојак свих мастила у боји.

Европски званичници наводе, међутим, да је његова замена већ доступна на тржишту. Европска хемијска агенција саопштила је да мастила у боји могу да буду изузетно опасна и да изазивају алергије коже, али и мого озбиљније здравствене проблеме, као што су канцер или генетске мутације. Из Агенције су поручили да циљ није да се забрани тетовирање, већ да оно постане безбедније.

Немачки дерматолог Волфганг Бомлер рекао је магазину "Ди цајт" да је са својим колегама 2010. године проучавао 3.400 тетовираних особа и навео да је две трећине имала непожеје реакције непосредно након тетовирања, а шест одсто је имало проблеме и неколико седмица касније.

Из тату индустрије, међутим, тврде да не постоје чврсти научни докази који повезују тетоважу са настанком канцера и плаше се да ће сада та делатност да се пребаци на црно тржиште.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести