ЧУВАЈТЕ СЕ ОВИХ ПЕТ РАЗАРАЧА ЈЕТРЕ Сваки дан их конзумирамо, а много су опаснији него што мислите

Вероватно већ знате да честа или прекомерна конзумација алкохола озбиљно оштећује вашу јетру.
w
Фото: Pixabay.com

Уколико желите да вам јетра буде здрава поред здраве исхране и редовне хидратације, веома је битно и да поведете рачуна о томе шта уносите у организам, а да сматрате здравим. Неки суплементи могу бити штетни, као и састојци у храни која је индустријски произведена.

Вероватно већ знате да честа или прекомерна конзумација алкохола озбиљно оштећује вашу јетру. Али ова посебна навика није једина која може да саботира функционисање овог драгоценог органа. Јетра је одговорна за више од 500 телесних функција, укључујући складиштење глукозе, регулисање згрушавања крви и још много тога, али њен главни задатак је да „филтрира“ крв.

Тачније, јетра обрађује крв из дигестивног система и ослобађа је од штетних супстанци као што су алкохол, лекови и други токсини. То је у суштини природни систем детоксикације нашег тела.

Фото: pixabay.com

Овај витални орган такође производи холестерол када је телу потребан и регулише његове нивое у телу, учествује у метаболизму протеина, угљених хидрата и масти. Иако ниједна храна сама по себи неће побољшати функцију јетре, генерално уравнотежена исхрана сигурно јој неће шкодити.

Конзумирате много шећера.

Превише шећера није само лоше за зубе већ може оштетити јетру. Овај орган користи врсту шећера која се зове фруктоза за производњу масти. Превише прерађеног шећера узрокује накупљање масти, што може довести до болести јетре. Нека истраживања показују да шећер може бити једнако штетан за јетру као и алкохол, чак и ако немате вишак килограма. То је још један разлог више да ограничите храну са додатком шећера.

Вишак килограма је лош за вашу јетру.

Додатна маст се може накупити у ћелијама јетре и довести до масне јетре. Као резултат, јетра може набубрити и временом доћи до цирозе јетре. Масна јетра је чешћа код гојазних особа, људи средњих година или пацијената са дијабетесом.

Фото: pixabay.com

Добијате превише витамина А из суплемената.

Нашем телу је неопходан витамин А, али према мишљењу стручњака, конзумирање свежег воћа и поврћа (посебно црвеног, наранџастог и жутог) је најбољи начин да га добијете. Ако узимате суплементе који садрже велике дозе витамина А, то може изазвати проблеме са јетром. Пре него што узмете додатне витамине, консултујте се са својим лекаром.

Парацетамол може оштетити вашу јетру

Имате главобољу или прехладу и тражите лек за ублажавање болова. Али ако узмете превише било каквог лека против болова који садржи парацетамол, можете несвесно да оштетите јетру. Зато пажљиво пратите упутства за дозирање, они постоје из одређеног разлога.

Конзумирате много транс масти.

Транс масти су незасићене масне киселине, које садрже најмање једну двоструку везу у транс облику. Постоје транс масти које се „природно“ јављају у неким намирницама и оне које су „индустријски произведене“. Светска здравствена организација (СЗО) препоручује да унос транс масти буде мањи од 1% укупног дневног уноса калорија. Исхрана богата транс мастима повећава нивое "лошег" холестерола и ризик од коронарне болести срца.

 

 (Еспресо/Србија данас)

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести