ДА ЛИ ЈЕ КИСЕЛА ВОДА ЗАПРАВО ЗДРАВА? Постоји само један одговор на ову дилему, и можда ће вас изненадити

Газирана минерална вода је један од оних напитака о којима круже разне приче. Док се поједини заклињу како она има невероватно добро дејство на пробаву, решава проблем са мучнином, мамурлуком и слично, други је избегавају, верујући да газираност штети њиховом телу.
r
Фото: Pixabay.com

Сви они који су до сада били у дилеми да ли је газирана минерална вода здрава и има ли ризика од њеног конзумирања, могу да одахну. Газирана вода није штетна по здравље! Уз чињеницу да наше тело лакше апсорбује минерале из воде него из хране, минералне воде имају и бројна лековита својства зависно од састава и количине минерала коју садрже.

- Највећа заблуда је да газирана вода ,,закисељава” организам

- Друга неистина у коју се верује је да газирана вода оштећује зубну глеђ и изазива каријес

Зато је добро после јела попити чашу или две газиране воде.

Фото: Pixabay.com

Најважније истине и чињенице о газираној води:

- Хормон глади грелин и хормон ситости лептин делују на рецепторе у грлу и стомаку стварајући осећај мањег или већег апетита. Газирана вода делује на повећање лептина и повећава осећај ситости. Зато чаша или две газиране воде уз оброк смањује апетит и корисна је за све врсте дијета.

- Газирана вода стимулише исте нервне рецепторе као сенф, стварајући пријатан осећај заливања у устима који активира наше рефлексе гутања. Зато чаша или две газиране воде може да ублажи последице упале грла.

Лекари са Клинике ,,Mayo” кажу да је газирана вода једнако здрава као и обична вода, а да је једино важно да се дневно попије довољна количина воде, како би се задовољиле потребе за хидратацијом.

(Espreso/ City magazine/ Prenela I.O.)

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести