ДАНИЦА ЦВЕТКОВИЋ Хармонија јоге и музике

Дан када се у целом свету слави чаролија коју нам доноси музика је 21. јун, али то је уједно и међународни Дан јоге. Није то никаква случајност, сигурно би рекли јогини, јер оно што музика чини за нашу душу, то јога постиже на свој начин – подешавајући вибрацију сопственог бића, улазимо у сазвучје са свемиром.
1
Фото: Приватна архива

Једна од врста јоге која се назива кундалини јога уједињује и музику и јогу, зато је наша саговорница Београђанка Даница Цветковић, која је прва учитељица кундалини јоге у Србији.

– Кундалини јога је била света наука обавијена мистеријом и предавала се усменим путем одабраним ученицима у Индији. Но како је ово ера Водолије и како се многе тајне откривају, тако је и ова тајна наука била откривена. Наиме, Јоги Бађан је 1969. у Лос Анђелесу одржао први јавни час кундалини јоге сматрајући да је наше право дато нам од рођења да будемо здрави, срећни и благословени. После тога ова врсте јоге се муњевито раширила по целом свету. Може се рећи да је данас милиони људи практикују јер су осетили њене резултате. Балансирање тела и ума вас води ка спознаји кристалне чистоће ваше душе. Да бисте то достигли не морате имати никаквих претходних искустава у јоги. У кундалини јоги је најважније ваше искуство, оно што сте ви осетили и доживели. Оно иде право у ваше срце. И никакве речи то не могу заменити.

Јога је један свеобухватан начин не само вежбања него и живљења. Има велике учитеље, има и доста различитих врста јоге. Не би то требало да вас збуни, јер јогини кажу да нема праве јоге и оне која то није. Јога је комплексна и зато има толико пуно путева – а циљ је јединство тела, срца и ума, тј. живот у хармонији. Један од таквих путева у јоги је и кундалини јога. Упитали смо Београђанку Даницу Цветковић, прву учитељицу кундалини јоге у Србији, да ли и у овој врсти јоге музика има своју улогу:

– Музика у кундалини јоги је саставни и веома важан део стандардног часа. Ми почињемо сваки час певањем и на тај начин се конектујемо са вибрацијама духовних учитеља. Циљ кундалини јоге је буђење унутрашње енергије и добро одабрана музика нам помаже у томе. Али у кундалини јоги то није никада било која музика. Ми увек радимо са духовном музиком, односно музиком у којој се певају кундалини јога мантре. Наша музика не само да подиже расположење већ изазива и биохемијске промене, ствара хормоне среће.

Не само лична искуства, него и научна истраживања кажу да је музика одличан инструмент за достизање унутрашње хармоније и чишћења свести. У древним учењима кундалини јоге је доказано да свака нота има конкретан утицај на енергетске вртлоге (чакре).

Фото: Приватна архива

– Тако је, уз музику лакше успоставити ритам покрета, дисања. У кундалини јоги, понекад у склопу крије (положај или кретње које је праћењо дисањем на одређени начин, али и певањем) имамо и део у коме играмо, протресемо цело тело и на тај начин распоредимо енергију. Обично то радимо после неке тешке крије. А кундалини јога је јако динамична и пуна изазова. Често остајемо у положајима по 11 минута, на интензивним тренинзима и дуже и онда нам певање помаже да издржимо. Лепо је победити себе и свој ум који нам све време прича да ми то не можемо. Победа над собом је најслађа победа!

Даница Цветковић је савладала свирање на древном инструменту гонгу. Последњи део њеног часа кундалини јоге припада опуштању уз гонг који сви јако воле и управо је то недостајало свим вежбачима који су за време ванредног стања вежбали онлајн с Даницом. Упитали смо је зашто се звук гонга тешко преноси:

– Гонг је чиста магија а магија се не може снимити. Шалим се, наравно, али чињеница је да се звук гонга не може ни најфинијом апаратуром за снимање звука добро снимити. Сећам се кад сам мом мужу пуштала снимке звука гонга, он се јежио и није могао да слуша. А онда сам купила гонг и од када је први пут чуо звуке гонга уживо постао је као и ја, вечни заљубљеник у тај чудесни инструмент. Те исцељујуће вибрације делују на читаво наше биће. Гонг је као Универзум а и Универзум се не може снимити.

Један од највећих савремених ауторитета за јогу, чувени Аенгар је рекао „да је најтеже у јоги да отворите простирку“, тј. да сами почнете да вежбате. Упитали смо Даницу Цветковић шта је мотивише да вежба:

– Мотивише ме моје искуство, јер знам да се увек после кундалини јога крија још боље осећам. У кундалини јоги радимо крије по одређени број дана, 40, 90,120 или 1.000, и то исто помаже да отворите простирку. Изаберете на чему бисте желели да радите, да ли желите да радите на својим чакрама, нервном систему, или да ојачате неки орган тела или да уклоните неке своје блокаде, имамо пуно крија које нам помажу у одређеном сегменту нашег живота. Изаберете и почнете да радите, на пример 40 дана. И онда, да бисте достигли жељени циљ морате да радите сваки дан, ако један дан прекинете, морате да кренете од почетка. То је исто одлична мотивација!

Марина Јабланов Стојановић

Фото: приватна архива

 

Индија у срцу

Један део обуке за кундалини учитељицу Даница Цветковић је спроводила и у Индији, земљи у облику срца. Упитали смо је какве утиске носи из ове земље:

– Индија, Русија и Србија су три моје земље. Не знам коју од њих више волим. Путовала сам у животу много, што каже моја мајка „где те родих у колима за хитну помоћ, из кофера не излазиш”, али у ове три земље се осећам као код куће. У Индији сам била шест пута по месец, месец и по дана, тамо сам завршила сва три нивоа школе за учитеље кундалини јоге, била сам асистент велике учитељице Гурмук, водила сам групе јогина на обуку, пуно учила и радила. Обишла сам и доста знаменитости. Не знам шта бих издвојила, мени је у Индији све блиско срцу.

Фото: Приватна архива

Где сте највише времена провели боравећи у Индији?

– У Ришхикешу, на обали свете реке Ганг сам провела највише времена. Ришикеш је светски главни град јоге, тамо је ваздух прожет духовношћу, ту су живели велики јогини. У сваком слободном тренутку сам одлазила на обалу Ганга и тамо ме једноставно обузимала моћна енергија те свете реке. Седела сам на камењу на коме су седели и медитирали велики јогини и мудраци (Шивананда, Јогананда,Васишта…)

Које делове Индије сте успели да посетите и шта је оставило највећи утисак навас?

– Посетила сам Амритсар у Раџастану и његов Златни храм, место моћи, Џајпур, Кочи, Хародвар, Таџ Махал, Тамил Наду, Мадуреј, Индијски океан, не знам шта бих пре препоручила. Градови Индије су прелепи и разнолики – необични стари, свети, нови, шарени, розе, плави, бели… Много животиња је на улицама, највише крава, коња, камила, слонова, коза, паса, веверица… А ту су, наравно, и мајмуни, често и у вашој хотелској соби. Индија је земља контраста. Чудесна, невероватна, неразумљива, бајковита, чаробна Индија. Тешко ју је описати речима, њу треба осетити. Индија сваком да оно што му треба. Дивим се томе како људи свих религија света – хиндуисти, сики, муслимани, хришћани, Јевреји, живе заједно, поштујући једни друге, поштујући и своје и туђе богове. Ова земља срца зна да је Бог један.

 

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести