МОМЧИЛО АНТОНИЈЕВИЋ, ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗЕЛЕНИ ЛИСТ: Снагом биља против загађења

БЕОГРАД: Новинар и народни травар Момчило Антонијевић добитник је награде „Зелени лист" за највеће чуваре природе, у организацији Радио Београда 2 и Покрета горана Војводине. Антонијевић је награду добио за еколошки програм „Биљарница” у коме полазницима курса открива тајне лековитог биља, како и када се биљке беру и суше, како се употребљавају и комбинују, како да их препознамо у природи и од њих направимо препарате код куће.
m
Фото: www.snagabilja.rs

- Добити Зелени лист у ово сиво време је заиста велика част, поред тога што је велика част, велика је и инспирација и мотивација. Наставићу снагом биља да се супротстављам бетону, загађењу и отуђењу човека од ливаде и од шуме. Надам се да ће нам матичњак помоћи да будемо матица и да окупимо на једном месту све људе који размишљају зелено, надам се да ће нам хајдучка трава помоћи да будемо у овој нашој зеленој борби кадри стићи и утећи и на страшном месту постојати, надам се да ће нам мајчина душица помоћи да сачувамо нашу мајку земљу јер ми другу немамо. У име свих људи који прате мој Јутјуб канал и ТВ емисије „Снага биља” из подножја планине Дели Јован, желим да вам поручим „Боримо се природом јер другачије не умемо”, рекао је Момчило Антонијевић у видео захвалници, држећи у рукама матичњак, хајдучку траву и мајчину душицу.

Момчила Антонијевића чије прилоге о магичном свету лековитих биљака пратимо у јутарњем програму РТС-а али и на његовом Јутјуб каналу „Снага биља” питали смо који је највећи еколошки проблем у нашој земљи.

„Највећи проблем је што су нам неке потпуно ненормалне ствари и врсте загађења постале нормалне и свакодневне, а ми их не видимо као проблем - рекао је Момчило додајући да свако од нас може да учини нешто да бисмо поправили еколошку ситуацију.

„Свако треба да почне од неке ситнице испред својих врата, у својој кући и дворишту”, наводи Момчило превасходно мислећи на то да постоје бројне биљке које бисмо могли да засадимо у свом дворишту или на тераси за добробит наше породице али и планете.


Шоља чаја за добро јутро и лаку ноћ

Шоља чаја од коприве, нане или ђумбира ујутру, а шоља чаја од вранилове траве или матичњака увече може бити од помоћи сваком.

Прополис није биљка, али га пчеле производе од биљних смола и уља и један је од најефикаснијих природних средстава за чување доброг здравља.


„Можете засадити медоносне биљке као што су лаванда, рузмарин, нана, матичњак, жалфија изгледају дивно, штите нас од комараца, а помажу пчелама у градским срединама”, препоручује Момчило Антонијевић чија се љубав ка биљкама развила још у детињству када је са породицом одлазио на Златибор.

„Увек сам знао где има шумских јагода, на којој страни треба тражити печурке и врло брзо сам научио да сакупљам биље које смо увек имали у кући: дивљу нану, мајчину душицу, кантарион, хајдучицу, траву, иву. Поред природе, увек сам волео да читам. Посебно ме привлачила тешка дебела књига доктора Јованa Туцакова „Лечење биљем”, присетио се Момчило Антонијевић својих почетака на путу да постане најпознатији народни травар.

Снежана Милановић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести