Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВУ ХРАНУ НИКАД НЕ СМЕТЕ УВИЈАТИ У ФОЛИЈУ Угрозићете своје здравље, пазите шта радите

16.04.2024. 20:58 21:15
Пише:
Фото: Pixabay.com

Свака кухиња има барем 1 ролну алуминијске фолије. Одличан је и универзалан помоћник у домаћинству. Њоме можете покрити тањир с остацима хране у фрижидеру. У њу можете паковати школске ужине своје деце јер не пропушта масноћу и течност. Такође можете и покрити плех у рерни јер подноси високе температуре.

Запрљану фолију није потребно бацати. Можете је прати на горњој полици у машини за прање посуђа и поново користити. Или згужвана у куглицу послужиће уместо жице. Уштедећете новац и сачувати околину.

Не укључује кисело или слано

Међутим, постоје поступци када фолија није прикладна и случајеви када се уопште не сме користити. На пример, колачиће не бисмо смели пећи на лиму обложеном фолијом јер је алуминијум изузетно штетан. Сваки део теста који дође у контакт с њим биће изложен много већој топлоти. Доњи део колачића се дакле може пећи до фолије, док ће горњи бити недовољно печен.

Слану или киселу храну немојте замотавати у алуминијску фолију. На пример, парадајз, кисели краставци, лимун или ананас. Такође, сланим сиревима и сувомеснатим производима више је место у пластичној или стакленој амбалажи. Кисела храна ће оштетити филм. Алуминијум из ње почиње се излучивати у храну, а потом и у наше тело. И тешко га се решити.

Стога кисела и слана храна не би смела бити у блиском контакту с фолијом дуже од 4 сата. Али ако је неизбежно, чувајте их у фрижидеру. Успориће се микробиолошки процеси хране, а тиме и продирање алуминијума у њих.

Мат или сјајна страна?

Понекад је написано коју страну алуминијске фолије користити ако желите да храна буде топла. Изглед сјајне и мат стране алуминијске фолије резултат је процеса брушења. Како би се спречило пуцање филма, оба слоја се брусе заједно током производње. Површина која је у контакту с другим слојем је мат, док друга која је у контакту са стројем остаје сјајна. Дакле, у стварности нема разлике у коришћењу обе стране. Ипак, храну је препоручљиво паковати у мат део, јер се лакше лепи за сјајни део.

Крстарица

Пише:
Пошаљите коментар
УМОТАЈТЕ КЉУЧ У АЛУМИНИЈУМСКУ ФОЛИЈУ Ево зашто то треба да урадите, никад нећете погодити шта ће се десити

УМОТАЈТЕ КЉУЧ У АЛУМИНИЈУМСКУ ФОЛИЈУ Ево зашто то треба да урадите, никад нећете погодити шта ће се десити

09.02.2024. 17:33 17:59
НЕ СТАВЉАЈТЕ ОВУ ХРАНУ У ПЛАСТИЧНЕ ПОСУДЕ, ПОКВАРИЋЕ СЕ Ево зашто неке намирнице не смете паковати у њу

НЕ СТАВЉАЈТЕ ОВУ ХРАНУ У ПЛАСТИЧНЕ ПОСУДЕ, ПОКВАРИЋЕ СЕ Ево зашто неке намирнице не смете паковати у њу

24.03.2024. 19:21 19:33
НИКАКО НЕМОЈТЕ ЧУВАТИ ХРАНУ У КУТИЈАМА ОД СЛАДОЛЕДА Ево зашто такве једнократне пластичне посуде УГРОЖАВАЈУ ВАШЕ ЗДРАВЉЕ

НИКАКО НЕМОЈТЕ ЧУВАТИ ХРАНУ У КУТИЈАМА ОД СЛАДОЛЕДА Ево зашто такве једнократне пластичне посуде УГРОЖАВАЈУ ВАШЕ ЗДРАВЉЕ

22.02.2024. 13:53 14:24