Стиже још једна руска вакцина против свих врста ковида

МОСКВА: Фабрика „Медсинтез" из Свердловске области прави своју вакцину против вируса корона "„Урал", која ће бити ефикасна у борби против било којих врста ковид-19, па чак и оних који се могу појавити у будућности, изјавио је председник Управног одбора "Медсинтеза" Александар Петров.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Узет је у обзир еволутивни процес вируса, вакцина је направљена на посебан начин. То је потпуно нова технологија, дакле реч је о иновативној вакцини, рекао је у четвртак Петров, истакавши да би вакцина требало да буде хипоалергена.

Према његовим речима, вакцина је добијена методом генетичког инжењеринга и за њену производњу није потребан вирусни патоген и друге компоненте и елементи, повезани са инфективним патогеном, преноси Спутњик.

Петров додаје да су у току претклиничка испитивања вакцине „Урал" на мишевима, након чега ће „Медсинтез" започети клиничка испитивања.

Вакцина ће се моћи транспортовати и чувати на температурама од +2 до +8 степени у течном облику, што поједностављује процес транспорта.

У августу је Министарство здравља Русије регистровало прву вакцину на свету за превенцију ковид-19, коју је развио Научно-истраживачки центар "Гамалеја", подсећа Спутњик.

Вакцина је названа „Спутњик Ве". Она се заснива на проученој и проверној платформи хуманих аденовирусних вектора, чије су важне предности безбедност, ефикасност и непостојање дугорочних нежељених ефеката.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести