Татјана Босанац сток фотографијама и шминкањем „напада” Јутјуб

НОВИ САД: Оно што Татјану Босанац, већини познатој по надимку Тања, издваја од других тридесетогодишњакиња, јесте чињеница да је пре два месеца покренула свој Јутјуб канал, на којем приказује видео туторијале о шминкању, али и блогове са путовања, као логичан наставак своје пасије према шминкању, за које је завршила професионални курс, али и модела за сток фотографије, чиме се бави годинама.
tatjana bosanac
Фото: Privatna arhiva

Слови за најтраженије новосадско лице које се данас може видети у разним компанијама широм света. Тања је запослена у иностраној фирми која се бави трговином житарицама. Свршени студент журналистике на Филозофском факултету у Новом Саду, мастерирала је маркетинг и трговину на “Сингидунуму” у Београду,

Сток фотографијом се бавим већ десет година и имала сам ту срећу да почнем сарадњу са фотографом Мирославом Георгијевићем, која траје и дан данас, каже Татјана, за коју многи фотографи тврде да поседује невероватну моћ трансформације, која је у сток свету итекако пожељна.

Њене фотографије, које јој најчешће шаљу пријатељи, могу се наћи на сваком крају света, у специјализованим часописима и билбордима за хотеле, авио компаније, убер, “либрес”, “телеком”, “вип”, многе зубне ординације...

Рент-а-кар компаније широм света рекламирају се мојим фотографијама и интересантно је видети своје лице негде, али је мана тог посла што се сликате годинама и ви сте увек лице, никад име, напомиње Татјана, која је препознатљива по блиставом осмеху.

Напомиње да јој је јако важно то што је сток фотографија културна фотографија, и појашњава да се никад није сликала у бикинијима. На почетку, најтраженије су биле “бјути” фотографије, док данас највише ради бизнис изглед, као и породичне слике.

Мој осмех је од самог почетка био мој главни адут и кажу да је аутентичан, те су зато вероватно и слике најтраженије, прича Татјана, која на снимањима проведе између два и шест сати, јер тада се најбоље слика тај природан изглед, са којим људи могу да се поистовете и који на крају “продаје” фотографију.

Од сток фотографије као модел у Србији се не може живети, док су у иностранству ипак суме за фотографисање доста веће.

На фотографију, у њеном случају, надовезала се љубав према шминки, те је пре четири године завршила и курс за професионалног шминкера и данас је тражена и на том пољу, па често улепшава новосадске младе на њихов најважнији дан.

Како то све постиже, мора човек да се запита, али Тањин радни дан траје од 7 ујутру до 1 после поноћи и ви на њеном лицу ни у једном моменту нећете приметити умор.

Никада ми није била идеја да ћу друге шминкати, већ једноставно волим шминку, мирисе, паковања, и у једном периоду сам купила велике количине производа, затим сам почела да шминкам другарице и онда и друге. Никад не користим шминку на другом коју не бих на себи и коју претходно нисам тестирала. И никада не штедим на томе како бих нешто зарадила, напомиње Татјана и додаје да не постоји ниједан бренд који има све одличне производе.

Зато је потребно и све испробати, како би знали шта ваља, а шта не. И ту долази Тањина трећа пасија, Јутјуб сцена и блогери које прати.

Највише волим да гледам Деси Перкинс, она има дивну кожу и толико пажње првенствено посвећује нези, што је и мени јако важно. Осим тога, изузетно је професионална. Оно што не волим јесте кад је неко превише експлицитан и гласан, и на неки начин прави кловна од себе, али таквих људи и то успешних, има пуно. Они имају своју циљну групу и немам ништа против тога, прича Татјана и додаје да воли да гледа неког ко ће јој показати нешто што не зна.

Фото: Privatna arhiva

Зарада од Јутјуба

Татјана Босанац каже да воли да комбинује и домаће и стране брендове и све испроба, да види да ли то стварно “ради” посао, или није за њену препоруку. Док је канал на српском језику, зарада није загарантована.

Јутјуб је пооштрио зараду, док је канал на српском, зараде нема или је минимална. Зато се ту највише види колика је то љубав, јер ви посвећујете време, труд и рад без икакве накнаде, каже Тања и додаје да се од Јутјуба највише зарађује од спонзора, да ли у новцу или производима.

Потребно је хиљаду сабскрајбера, односно пратилаца и 240 хиљада минута прегледа, односно 4000 сати прегледа видеа да би “монетизовали” канал. Тек на 10 хиљада прегледа креће и помало новца.


Аустралијанка Јасмин Хен је такође једна од блогерки коју Татјана прати, јер је аутентична и препознатљива по блоговима са венчања, на којима шминка све деверуше и младу, и шминком извлачи максимум, што и јесте поента шминке, а не променити особу, сматра наша саговорница и додаје да су и Јутјуб и Инстаграм направили праву пометњу на бјути сцени, јер се трендови у шминкању мењају великом брзином и не треба их слепо пратити.

Јутјуб снимци захтевају већу количину шминке на лицу, а данас постоје и посебни филтери за камеру, који тен чини савршеним, па су девојке често у заблуди да је то ефекат шминке, а не само скупе опреме. Татјана је одлучила да те предрасуде открије и да научи све оне који воле шминку, као и она, како се на најлакши начин нашминкати, а да то делује што природније, јер то и јесте умеће професионалаца.

За два месеца, Татјана је “избацила” девет видеа и планира да до краја године избацује један видео недељно, што је доста амбициозно, имајући у виду да је Тањи ово хоби, којим се бави после пуног радног времена, а при том и шминка друге, тренира, те на крају дана, снима се до поноћи или један ујутру, а устаје свако јутро у седам.

Ово нисам почела да радим из досаде, него што заиста јако волим шминку, јер у свој густ распоред убацујем своју пасију, каже Тања и додаје да се не ради о заради, већ о искреној страсти.

До сада је објавила и један блог с путовања, а наводи да ће их бити још, као и да ће убацити неке модне блогове.

Идеја о Јутјубу јавила се још 2011. године, тачније Тања је тада желела да покрене свој блог, али како сама каже, увек је налазила неке изговоре, што је и било оправдано јер је завршавала факултет и радила упоредо.

Кад сам коначно одлучила да отворим Јутјуб канал, имала сам статив, телефон ајфон 7, светло за шминкање са хладним лампама - ринг лајт и пријатељ ми је помогао у пар видеа те сам снимала “кенон” апаратом и сматрам да је много до светла, а не толико до камере, какав ће бити квалитет видеа, каже Тања и додаје да има подршку колега и пријатеља јер се доста њих бави фотографијом.

Почела сам без статива и имала сам помоћ у почетку, а сестра је увек ту да ми намести камеру да стоји како треба, јер када се сама снимам то уме да потраје и до четири сата, а с обзиром да сама едитујем и да ми је стално на Јутјубу укључен други прозор са “how to do something” и учим све време, аплоуд уме да ми траје целе недеље пошто пишем и текст испод, али знам да ћу се праксом убрзати, каже Тања кроз смех и додаје да јој је план да истраје у свему и набави професионалну камеру, као и да се опусти још више.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5730
Најновије вести