Због ковида-19 нестале две врсте грипа?

БОСТОН: Појава ковида-19 је можда решила проблем две врсте грипа за човечанство, односно сасвим је могуће да су нестали грип Х3Н2 и Б/Јамагата.
prehlada grip pixabay
Фото: pixabay.com

Са рестриктивним мерама као што су ношење маски, затварање школа и забране путовања заражавање грипом је на историјски ниском нивоу у свету, па су Х3Н2 и Б/Јамагата можда нестали, пренео је сајт "statnews.com"

Ниједан од та два вируса није примећен ове године, штавише у марту 2020. године су последњи пут забележени случајеви Б/Јамагата и Х3Н2.

У тексту СТАТ-а се наводи да је "у мору вируса, њихов број почео да се смањује, што је добродошао исход, кажу експерти, чиме се олакшава прављење сезонских вакцина у северној и јужној хемисфери".

"Мислим да постоји реална шанса да су нестали, али свет је велико место", рекао је за СТАТ биолог са Фред Хачинсон истраживачког центра за канцер у Сијетлу, Тед Бедфорд.

Експерт за грип у Маунт Синај школи медицине на Менхетну је претраживао генетске базе података за вирус Б/Јамагата и нада се да је овај сој заувек нестао.

"Само зато што га нико није видео, не значи да је нестао, зар не? Али је можда заиста нестао", казао је Крамер.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести