ЧУВЕНИ ХИРУРГ ПАЛИ АЛАРМ! ОВО вас чини витким, али разара црева и изазива рак!
Све више људи тежи здравијем телу и виткој линији, али...
Конзумација протеинских шејкова постала је свакодневна рутина за многе. Међутим, др Џејмс Кинрос, консултант колоректалног хирурга на Империал колеџу у Лондону, издао је озбиљно упозорење: овакви суплементи могу имати озбиљне последице по здравље и могу изазвати рак црева.
- Ови протеински прахови су лоше вести. Када се протеини разграђују у телу, настају токсини који подстичу упалу и могу изазвати рак црева, рекао је др Кинрос у интервјуу за LADbible.
Пораст оболелих широм света - а навике су кључне
Према подацима Светске здравствене организације, до 2040. године очекује се пораст броја оболелих од рака црева на чак 3,2 милиона годишње. Стручњаци све више указују на повезаност између савременог начина живота, исхране и учесталости ове болести.
Др Кинрос посебно упозорава на модерну "опсесију протеинима", нарочито међу мушкарцима који се баве теретаном, истичући да је тај приступ здрављу - нездрав.
- Високопротеински прахови и суплементи, као и одређени додаци попут креатина, дубоко мењају микробиом и ремете равнотежу добрих бактерија у цревима, објашњава он.
Непрерађена храна као савезник здравља
Савремена исхрана, богата адитивима и конзервансима, додатно погоршава стање. Инстант оброци, индустријске грицкалице, заслађене житарице - све то доприноси хроничној упали и стварању неповољних услова у дигестивном тракту.
Уместо тога, др Кинрос саветује уношење протеина из природних, биљног и животињског порекла - али умереним количинама. Наглашава да влакна из праха и "инстант здравље" из кесице нису решење.
Шта је са црвеним месом?
Црвено месо се често промовише као добар извор протеина, али и оно има своје ризике. Ако се конзумира свакодневно, може повећати шансе за развој рака црева.
- Ако га већ једете, нека то буде квалитетно црвено месо, једном недељно, као посластица. Постоје одређени метаболити из црвеног меса за које верујемо да узрокују штету, наводи др Кинрос.
У замену предлаже рибу, пилетину или биљне изворе протеина попут махунарки и житарица. Не морате бити веган, каже, али баланс је кључ.
Три главна узрока рака црева
Према речима др Кинроса, рак црева има три основна стуба:
Генетика: Око 5% случајева је наследно.
Животна средина и исхрана: Токсини, прерађена храна, загађење и микропластика.
Микробиом: Дисбаланс између лоших и корисних бактерија у цревима.
Посебно је важно да се не занемари важност добрих бактерија. Није проблем само у "погрешним", већ и у недостатку оних које чувају црева.
Скрининг као спас - нарочито за људе изнад 50
Др Кинрос наглашава да се рак црева може потпуно излечити ако се открије на време. У Великој Британији се скрининг препоручује од 50. године живота, а многе земље разматрају спуштање те границе.
Ако приметите било који од следећих симптома, обавезно се обратите лекару:
Промене у ритму пражњења црева
Крварење из задњег дела
Сталан осећај непотпуног пражњења
Бол у стомаку
Необјашњив губитак тежине
Умор без разлога
Надимање и нелагодност
- Не чекајте симптоме. Будите упорни код лекара. Постоје једноставни тестови из столице који могу открити рани стадијум болести, али колоноскопија остаје златни стандард, поручује др Кинрос.
Рак црева је болест која се у великом броју случајева може спречити правовременом реакцијом и правилним одабиром исхране. Избацивањем протеинских прахова, смањењем уноса црвеног меса и окретањем непрерађеној храни, можете значајно смањити ризик и сачувати здравље свог дигестивног система.