Влајић: Оливер Ивановић не очекује милост, већ правду

Адвокат Оливера Ивановића, Небојша Влајић изјавио је данас да Ивановић од Апелационог суда "не очекује милост већ правду, која каже да недужан човек не треба да

буде у затвору".
Сутра се навршавају три године од хапшења лидера грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића који је осуђен на девет година затвора за ратни злочин. Он и даље чека одлуку Апелационог суда на жалбу коју је његова одбрана уложила на првостепену пресуду.

Влајић појашњава да закон не предвиђа рок у ком другостепени суд треба да донесе своју одлуку и подсећа да је одбрана жалбу на првостепену пресуду поднела у априлу прошле године.
"Прошло је десет месеци а никакве одлуке нема, што сматрамо да је недопустиво. Од Апелационог суда очекујем правду. Оливер Ивановић не очекује милост, већ правду, која каже да недужан човек не треба да буде у затвору", нагласио је Влајић за РТС.

Он каже да није оптимиста да ће се то и десити, јер је првостепени суд имао прилику да донесе правичну одлуку, па је није донео. 
"Нико боље од првостепеног суда није био у прилици да утврди да против Оливера Ивановића не постоји ниједан доказ. Првостепени суд је то утврдио када је рекао да он није био командант било које јединице, нити је издао било какво наређење, али је осуђен за присуство на лице места- што није истина", појашњава Влајић.

Додаје да се као човек и професионалац нада правичној одлуци, а по њему она  може бити само ослобађајућа. Међутим, Еулексов суд је, подсећа он, већ пропустио прилику да се упише у списак правичних судова. 
Реч је, како каже, о политици и политичком суђењу од самог почетка, те да разлози за хапшење и суђење Оливера Ивановића нису нађени у судници већ ван суднице.

"Сигуран сам да право није у основи овог случаја. Не знам ниједног чак ни Албанца који сматра да је Ивановић крив за шта се терети", закључио је Влајић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести